Kupor 2019

Drottningarna i våra kupor har fått namn efter förmödrar till oss eller andra viktiga kvinnor i våra liv och vi kallar kuporna vid samma namn som den regerande drottningen.

hive

01: Valborg

Valborg är uppkallad efter Stinas farmor, Valborg Hildegard Lindén. Hon var en händig kvinna, specialist på att baka gorån och grädda plättar, alltid under ett ständigt nynnande. Hon var också intresserad av sport och musik och hade oftast melodiradion och sportreferaten igång, samtidigt som hon virkade de allra vackraste dukar och täcken. Hon var en människa som ville alla väl och hennes hem, Skånegården i Viken, blev en samlingspunkt i byn för släkt, vänner och bekanta. Hon blev tidigt änka då hennes man Evald dog i TBC redan 1948, endast 47 år gammal. Farmor föddes den 6 april 1909 och dog på Alla Hjärtans Dag 1992Valborg bor sedan invintringen 2013 i Djupadalsparken.

hive

02: Anna-Brita

Anna Brita är Sofis farmor och hon levde mellan 1919 och 2005. Anna-Brita föddes i Kattarp men hon flyttade runt mycket under sitt liv. Dels för att hennes far arbetade som banvakt och dels under andra världskriget då hennes man Helge var krigsplacerad inom industrin. När hennes far var stationerad i Svalöv så träffade hon sin man. Medan de bodde i Motala under kriget föddes deras son Jörgen. Anna-Brita var fantastisk på att laga mat och baka. Hennes marsipan till jul var en söt delikatess. Bidrottningen Anna-Brita bor sedan invintringen 2013 i Skogen och sedan invintringen 2015 hos de andra kuporna hos Nils i Djupadalsparken.

hive

03: Maria

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan i informationen om Edla. Nu mera är även vår bidrottning Maria uppkallad efter Nils vackra fru Maria. Bidrottningen Maria bor med Valborg, Pauline och Maggie i en trädgård i Djupadal.

hive

04: Agnes

Bidrottningen Agnes bor sedan augusti 2013 i en villaträdgård på Gäddastorp och hon är uppkallad efter Sofis mormor som skulle fylla 100 år 2012. Agnes levde mellan den 29 aug 1912-1999. Under Sofis barndom bodde hon i Sätofta. Agnes och hennes man Ragnar var utpräglade samlare och hennes hus var ett paradis för ett barn. Där fanns allt mellan himmel och jord. Hur mycket grejor som helst :)! Agnes hade ett gigantiskt trädgårdsland och ett litet växthus som hon skötte exemplariskt. När hon skulle handla tog hon sin lila hopfällbara cykel och cyklade till Höör. Står i Djupadal.

hive

05: Maggie

Maggie är irländare och kommer från Nordirland. Hon levde mellan 3 dec 1917 och 9 aug 1990. Maggie levde igenom “The troubles” och hon var en framstående medborgarrättskämpe. Hon deltog i marscher och protester. Hon drev även frågan om att hennes by skulle få tillgång till kommunalt vatten vilket hon lyckades med. När Maggie gick bort fylldes hennes hemby av människor som ville ta farväl. Vägen mellan hennes hem och kyrkan var fylld av människor och alla fick inte plats i kyrkan. En sann hjältinna. Bidrottningen Maggie bor tillsammans med Pauline, Valborg och Maria i en stor trädgård i Djupadal.

hive

06: Pauline Fues

Pauline Fues kommer från Hanau i Tysklnad och hon levde mellan 1903 och 1979. Hanua drabbades hårt av de allierades bombningarna under andra världskriget. Paulines man kallades in som soldat och dog i slutskedet av kriget så Pauline fick ensam uppfostra parets dotter. Sina sista år i livet tillbringade Pauline i Sverige med sin dotter och sina barnbarn. Bidrottningen Pauline bor med Alette i en trädgård hos en barnfamilj nära Kungstorget.

hive

07: Elsa

Elsa var gift med Olle, yngste sonen till Edla, Matilda, Maria (och bror till Ebba). Hon föddes i Göteborg den 4 juni 1937 och dog 24 oktober 1995. Hennes mor hette Irma och kom från Fredrikshamn i Danmark och hennes far, Henry, var sjökapten från Falsterbo. Elsa utbildade sig till socionom och arbetade i Stockholm fram tills hon träffade Olle. Elsa, med sin positiva livssyn, blev en välsignelse för många. Står hos en snäll familj vid T4.

hive

08: Ebba

Ebba är uppkallad efter Stinas mormors syster och är alltså dotter till Edla, Matilda, Maria. Hon föddes den 19 december 1920 och var som person mycket flitig. Tillsammans med sin man drev hon en stor gård i Björkeröd i Kullabygd. Båda hade dessutom ett stort samhällsengagemang. Ebba var – precis som sin mor – nyfiken på det nya, och tog tidigt körkort och verkade som bilkårist under Beredskapstiden. Ebba – med sin klokskap, sitt rättvisetänk och sitt sociala patos – blev en förebild för många. Hon levde till den 5 augustil 2005. Står hos en snäll familj vid T4.

hive

09: Matilda

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan, i informationen om Edla. Bidrottningen Matilda bodde tillsammans med tre andra samhällen i en skogsdunge fram till invintringen 2015. Idag bor dom i trädgården till en snäll familj vid T4.

hive

10: Alice

Alice kom till sommaren 2012 då Pauline svärmade. Hon har hittills bara kallats “Pauline svärmen” men nu är hon alltså fått ett eget namn.  Alice har fått sitt namn efter “Granny Dungiven” som bodde på Irland. Alice var till växten en liten kvinna men hon hade full koll på alla sina barn och barnbarn. Hennes hem var en naturlig samlingspunkt för familjen. Alice var en slug kvinna som gärna testade sina barnbarn genom kluriga frågor för att se om de fortfarande gick till kyrkan varje söndag. Alice har fram till hösten 2015 bott i skogen men nu har hon flyttat till en familj på T4.

hive

11: Helena

Helena kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Helena står hos en familj på Gäddastorp och hon är uppkallad efter mamman i den familjen. Trädgården ligger precis i kanten av en liten skogsdunge.

hive

12: Rosanna

Rossanna kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Rossana bor med sina bin hos Nils i hans trädgård i Djupadal. Rossanna har fått sitt namn efter Nils dotter. 

hive

12: Moa

Moa kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Moa bor med sina bin i Nils stora trädgård i Djupadal. Moa är uppkallad efter Nils sons flickvän Moa som även är tidigare elev till Sofi.

hive

13: Tone

Tone är våran favorit moster, och en fantastiskt duktig fysioterapeut. Kupan startades upp i slutet av 2018 och ska flyttas till en ny familj i starten av 2019, om vinteren är snäll mot dom.

hive

14: Alette

Nils’ förste kända slektning väkste upp i Nord-Norge på 1700-talet. Alette (f. 1753- d. 1834) och Janus Klaudius var bönder. Bidrottningen Alette bor med Pauline  i en trädgård hos en barnfamilj nära Kungstorget.