God vila – små bin!

  • Nils 

Nu är vi färdiga! 🙂

Invintringen är klar och det är skönt. Alla samhällen har fått sisådär 18 kg socker, och därefter har vi fått ner varje samhälle på enbart en låda. Det är alltså bara yngelrummet som är kvar, även om det nu mest är fullt av socker, och inte yngel. Vi fick tack och lov hjälp av Nils som akut gjorde en insats i eftermiddags Han har ställt upp och hjälpt oss även tidigare när vi haft lite för mycket att greppa över samtidigt, eller som i dag, när bina är lite sticksiga för att vi är och rotar i deras vinterförråd. Stort tack, Nisse!

Utan alla som hjälpt oss under säsongen hade vi stått oss slätt! Ulla-Cari, Kerstin, Jörgen med honungshanteringen, Ulf med inköpstur och pollenfällor, Bo med drottningletning och studiebesök, Erling med kunskaper om bisjukdomar, Magnus med en hel mängd. Inte att förglömma alla er andra som tittat förbi med en handräckning, eller visat oss på olika möjligheter via chattforum eller blogginlägg. Jörgen har även, tillsammans med Chris, bistått med revisors- och projektinsikter och guidat oss rätt på den administrativa resan. Vi är er alla stort tack skyldiga.

Nu tänker vi inte störa bina förrän det är dags för oxalsyra i november.Då ska varje samhälle behandlas, och därefter räknar vi kvalsternedfall i de bottnar som går att dra ut och inspektera. Har vi mycket kvalster genererar det tuffare åtgärder framöver, men enbart ekologiska sådana, och har vi enbart lite kvaster så fortsätter vi som nu, med enbart oxalsyran under november månad.

I veckan som kommer blir det honungshantering och lite städning.

Sofi och Stina
Adopt a bee – get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.