Drottningen är död – länge leve drottningen!

  • Nils 

Det samhälle vi för någon vecka sedan trodde var drottninglöst, har senaste tiden roat sig med att dra upp en alldeles ny regent: Alice 2 – välkommen till världen! Vi såg henne när hon var på väg in i kupan efter parningen, med ett helt gäng drönare efter sig. Häftigt! 🙂 Det är ju inte varje dag som en drottning är ute på parningsflykt. Det gör hon bara en gång, sen håller hon sig i kupan resten av sitt liv.

När bina märker att de saknar drottning drar de upp en ny, eller egentligen flera nya. För att göra en drottning matar de en späd larv med drottninggelé, extra proteinrik föda, enbart för monarker. Den som föds först biter ihjäl de andra innan de hunnit krypa ut, och på så vis säkrar hon sin ledning. Så kan det också gå till. Här ser ni hur drottningceller ser ut – de är som stora kokonger, mycket större än de vanliga yngelcellerna, som är de där sexkantiga cellerna som bildar vaxkakan. De här storcellerna är urkrupna eller städade. Bina är mycket renliga djur.

Nu dröjer det ett par dygn innan hon börjar lägga ägg och sen tar det ju ytterligare några veckor innan det blir bin av larverna. Spännande! Det är en av våra första drottningar som nu blivit gammal och dött – hon som från början hette Pauline, men svärmade i Djupadalsparken och fick byta namn när vi flyttade henne. Pauline var friparad och det är ju denna Alice II också, så vi får se om hon blir så lugn och sansad att bina går att hantera.

/Stina

Adopt a bee – get honey for free!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.