Bieffekten

  • Nils 

Sommarkvällarna är redan här med värme och långsamma solnedgångar och det känns kanske inte riktigt rätt att bänka sig framför teven. Ikväll visar dock SVT ett program om bin, Bieffekten, som säkert är sevärt. Allt ljus på bina!

Vi har också fått senaste numret av Biodlarna i brevlådan, tidningen från Sveriges Biodlares Riksförbund där vi i ledaren kan läsa att:

all biverksamhet i Sverige får nöja sig med 5,3 miljoner, för all verksamhet som är så basal för vår matproduktion. Jordbruket får miljarder. Landsbygdsministern lovade 2 miljoner kronor extra, av det blev det inte en krona. I Riksdagen har Eskil Erlandsson fått en skriftlig fråga om varför det blev 0 kronor till bina, trots löftet. Svaret gav oss ingenting, han skyllde på EU. Vi hoppas på det nya EU-parlamentet och nya tag.

För att kompensera för denna minipott med pengar för forskning, projekt och utveckling för bin, har vi engagerat oss i styrelsen tillsammans med Beeforever. Vi ska skaffa pengar på nya sätt som inte är vanliga inom Biodlarna. Vi jobbar också med att utveckla en funktion som heter “Biombudsmannen”, för att skapa trygghet för bina.

Det låter gott och väl!

Engagemanget finns och SBR kommer att lyckas med sina nya satsningar. 🙂 Finns vilja, vinns framgång! Svenska Bin är ett exempel på detta nytänk. Klicka HÄR för att läsa mer om kampanjen. Där kan man också bli bifadder – ett koncept som påminner om vårt, och om Tysklands Deutschland summt. Det är roligt att vi varit med och gått i bräschen för något som nu manifesteras på riksplanet!  🙂

Idén till Adopt a bee fick vi i augusti 2011 och i februari 2012 var vi på distriktet och berättade om våra planer, och nu dyker Svenska Bin upp som ett samarbete mellan många olika aktörer! Jätteroligt!

Trevlig helg! 🙂

Stina

Adopt a bee – get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.