Drottningar

En av förutsättningarna för att övervintra bina lyckosamt är att ha unga starka drottningar. En av våra mentorer byter sina varje år. Vi kommer att byta våra vartannat eller vart tredje år (på sin höjd vart tredje). Därför måste vi byta några i år så vi inte behöver att byta alla nästa år. De flesta av våra drottningar som vi fick med samhällena vi köpte in är ju två år i år, födda sommaren 2011. Att köpa en drottning kostar ca 200 – 300 kr/st.

Planen är att vi från nästa år ska odla de drottningar vi behöver själva. Det är en viss initialkostnad för material, men å andra sidan kostar köpedrottningar också några hundralappar.

Man kan också låta samhällena dra upp nya drottningar själva, genom att ta död på den gamla drottningen , men då blir det ju ett glapp i växandet och övriga arbetet i kupan medan samhället drar upp henne, det innebär 23 dagar utan någon drottning som lägger ägg. Det är en billig variant, men inte så fiffigt så det ska vi inte göra.

Vi kommer att göra en drottninglista (typ av stamtavla) så småningom och lägga ut på här så man kan se var de kommer i från, när de ska bytas, om vi gjort avläggare från dem etc.

/Stina

Adopt a bee – Get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.