Bin i Vietnam

I bitidningen 11/12 2012 kan man läsa om biodling i Vietnam. Spännande tycker vi! Bland annat kan man läsa om att i de norra delarna av Vietnam finns det asiatiska honungsbiet Apis cerana och de odlas vanligen i en stock, i kupor byggda av lera, tegel eller bambu. Ett samhälle bestående av ca 3-4000 bin ger ca 8-10 kg honung.

I de södra delarna av landet finns det europeiska honungsbiet Apis mellifera. Av dessa finns det ca 1,3 miljoner samhällen och av de asiatiska honungsbina ca 400 000 samhällen. Landet producerar ca 30 000 ton honung och merparten ca 25 000 ton går på export framförallt till USA.

Det är viktigt att honungen klassas som äkta dvs att man inte har tillsatt socker. Honungen från Vietnam är flytande och den används bland annat som medicin utspädd med alkohol. I medicinen kan man även blanda i larver, puppor, vax och bin.

I Vietnam finns även honungsjägare. Det är män som går ut i skogen och letar efter honung. De vaxkakorna de hämtar hem anses bättre än de odlade och säljs därför dyrare.

Apis cerana har en del egenskaper som inte andra bin har. De producerar inte propolis och de döljer sin honung för getingar genom att sätta gödsel runt flustret dvs öppningen till kupan. De är även tåligare mot varroa än andra bin.

/Sofi

Adopt a bee – Get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.