Vårsysslor i bigården

  • Nils 

I helgen har vi passat på att göra ett räddningsförsök. Det visade sig nämligen vid en närmre koll att Valborg saknas. Vad som hänt vet vi ju inte riktigt, men det bi som nu lagt ägg (ett arbetsbi) lägger bara drönare. Dessa celler är något större än arbetarbinas och buktar utåt och man ser att samhället på sikt inte har någon chans att överleva. Det behövs ju arbetsbin i kupan och inte en massa drönare. Ett sådant här samhälle kallas för puckelsamhälle och vi har nu gjort följande för att rädda det:

1) Sparat tre-fyra av de elva ramar som fanns i samhället, fulla med honung och pollen (matramar)

2) Lyft ut de ramar som var fulla med drönarceller och traskat iväg med dessa cirka 100 meter från samhället.

3) Duschat bina på dessa ramar med anisvatten för att de skulle förlora sin ursprungliga doft. De bin som är flygbin tar sig sedan tillbaka till kupan och kan hjälpa till att rädda den. Ramarna tas sedan bort från samhället och går till vaxsmältning i höst.

4) Lyft över tre ramar (från Agnes, ett annat samhälle) med yngel i olika storlekar till den kupa vi nu försöker rädda, Valborg. Agnes är ett av våra bättre samhällen och nu hoppas vi att arbetsbina hos den blivande Valborg gör så pass många drottningceller, så kallade viseceller, att någon av dem har chans att överleva. Dessa drottningceller gör bina på någon av de tre yngelramar vi nu lyft över. Vi gjorde också ett bågsnitt i två av dessa ramar, en liten öppning i ett av ramens hörn, där det nu finns plats att bygga rejäla viseceller. På det viset hjälper man bina lite på traven. 

5) Kompletterat med utbyggda vaxramar.

Om 16 dagar vet vi hur det har gått…

Håll tummarna! /Stina

PS. Vi passade också på att titta in hos Maggie, Pauline, Anna-Brita och Maria och hos alla fyra råder febril våraktivitet – skönt att se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.