Besiktning och avläggare

  • Nils 

Alla våra bisamhällen är nu besiktigade och de är helt friska!

Ett samhälle, Ebba, hade förberett sig för svärmning.  Här hade drottningen lagt nya drottningceller, så kallade viseceller, och vi hittade två som var täckta. Det innebär att drottningen förbereder sig för att dra iväg med ett större gäng och söka nytt hem för sig och dem, och den nya drottning som kläcks först tar över styret i den gamla kupan.

Jag var lite för sent ute med skattlådorna som jag satte ut förra helgen, alltså en tredje låda på varje samhälle – bina hade behövt det utrymmet redan i början av maj för att inte känna sig trångbodda. Nu fick vi dock möjlighet att experimentera lite och göra något vi aldrig gjort tidigare – avläggare! Eftersom vi inte själv var riktigt förberedda på att utöka med nya samhällen (vi saknade såväl tid som material) så lät vi en biodlare vars samhällen inte överlevde vintern hämta de två ramarna med drottningcellerna plus en del andra ramar med yngel och pollen och mat så att han förhoppningsvis får igång sin biodling igen. Har han tur kläcks visecellerna i de nya avläggarna och drottningen känner sig hemma, flyger ut, blir parad, flyger hem, lägger ägg, och sen är samhället igång.  Har vi tur så inser vår gamla drottning att hon nu måste stanna kvar i sin kupa.

Vi planerar att titta till våra bin om lördagarna framöver. Har du som är andelsägare (eller om du vill bli andelsägare) lust att följa med hör du bara av dig med ett mejl till info@adoptabee.se så meddelar vi tid och plats!

/Stina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.