Utbildningsdag i Eslöv

  • Nils 

Lördagen bjöd på intressant föreläsning i SBR Skånes regi. Mario Pahl  från Würzburgs universitet i Tyskland presenterade sina forskningsresultat om bins uppfattningsförmåga och deras navigationskonst.

Så gott som fullsatt föreläsningssal.

Det har vid hans försök visat sig att bin kan såväl känna igen ansikten som lära sig att känna igen talmängder. Fantastiska små djur! Ju mer vi lär oss om dem desto mer fascinerade blir vi! Fascinerande var det också att följa tolkens jobb under föreläsningen. Pahl höll sig till engelska och tolken såg till att alla i publiken förstod vad som sades. Stor eloge till Viktoria Bassani för denna insats!

Här kan du läsa mer om Mario Pahl och här finns också länkar till arbeten han skrivit.

Dina bin känner igen dig när du besöker dem! 🙂

Bin kan lära sig att känna igen talmängder för att hitta fram till sitt mål.

Vi fick också lyssna på Jonas Eriksson, förbundssekreterare, som samtalade med publiken om hur SBR kan bli ännu bättre, samt på företrädare från distriktet, Bo Lindahl och Sune Olsson, som poängterade vikten av att ta hand som sina bikupor och rensa ut smutsigt vax för att motverka bland annat nosema.

Sist men inte minst fick vi vårt hederspris från Skånska Honungsmästerskapen: ett vackert diplom, två böcker samt presentkort på ett par arbetshandskar. Trevligt, trevligt! Vår sommarhonung blev sannerligen riktigt god och vi hoppas innerligt att vi lyckas lika väl nästa säsong. Du som vill försäkra dig om att få en burk eller två är välkommen som andelsägare – då kommer det två burkar sommarhonung hem till dig under augusti månad 2013. Hela vinnarlistan hittar du här.  Stort grattis från Adopt a bee till alla er andra som också deltog och fick diplom och böcker och förkläden och äpplen och mycket annat fint!

                                              Några av vinnarna (detta foto: Olof Laurin)

/Stina

Adopt a bee – get honey for free

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.