Bisamhället

  • Nils 

Ett bisamhälle består av tre olika typer av bin. Det är om dessa man kommer att kunna läsa i den första boken om “Sofina och bina”. Ett bisamhälle är som en organism och ett samhälle hade inte klarat sig om någon av typerna saknades.

De olika bina är:

Drottningen: Normalt finns det bara en. Drottningen är den enda fullt utvecklade honan, Hon ska hålla ihop sitt samhälle och lägg ägg. Drottningen utsöndrar feromoner som är signaler till de övriga bina. Drottningen kan även kallas för vise.

Drönare: under sommar månaderna kan det finnas några tusen drönare per samhälle. De finns även bara under sommaren. När nektarn är slut för säsongen blir de utkastade av arbetsbina. Det kallas för ”Drönarslakten”. Drönarna är männen eller hanarna. Deras uppgift är att para sig med drottningarna samt värma ynglen.

Arbetsbin: Detta är den stora massan av bin. De är honor som inte är fullt utvecklade. De är sterila. Som namnet avslöjar så är det de som arbetar. De samlar mat dvs pollen och nektar, de omvandlar nektarn till honung, de hämtar vatten, reglerar tempratur och fuktighet i kupan, matar larver, bygger vaxkakor, städar och försvarar samhället. Under mitten av sommaren kan det finnas upp till 100 000 arbetsbin i ett samhälle.

/Sofi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.