Många möten blir det… och roligt är det!

  • Nils 

Hur gör man god honung? Den frågan besvarades utförligt av Sven-Åke Nilsson från Lund under utbildningsdagen i Eslöv i lördags. Han berättade, i ord och bild, hur luftfuktighet, värme och ympning påverkar slutresultatet när det är dags för oss att slunga vår honung nästa sommar. Ympar gör man genom att blanda färdig honung i den nya honungen för att förbättra kristalliseringsprocessen. För att inte honungen ska bli för vattnig – den drar åt sig luftfuktighet under slungningen, är det viktigt att ha optimala förhållanden i sitt slungrum. Den honung som tappas i burkarna ska vara torr, det vill säga ha en vattenhalt lägre än 20%. Helst ska den ligga runt 16%. Detta bloggar vi säkert mer om när vi väl är där – mitt i honungsgömman. Under dagen fick vi även lyssna på representanter från företaget Honungsförädling AB samt SBR.

En annan föreläsare, Olof  Laurin, berättade mycket initierat om hur han fokuserat sin biodling på att göra avläggare. Då delar man sina gamla samhällen och gör fler och nya och detta är sannerligen en spännande sysselsättning. Han började göra avläggare eftersom han inte hade utrymme för att ta hand om honungen (slungrum, lagringsmöjligheter m.m) och på den vägen är det. Man kan läsa mer om hans erfarenheter på Hästveda Biodlareförenings sida.

Måndagkvällen tillbringades i ett glatt sällskap i Kristianstad och nu var det dags att omsätta lördagens teorier och informationer i ren praktik. Härligt!  SBR Qvinnor träffades och provsmakade och bedömde honung enligt alla konstens  regler. Var och en (utom vi då, som ännu inte har någon honung) hade med sig en burk som de ville få bedömd. Utgångläget är att alla burkar är värda 25 poäng innan man börjar granska dem. Finns det partiklar i honungen görs avdrag från dessa 25 poäng, och vi hittade faktiskt en och annan liten grumla. Det kan vara allt från pollen till ett litet biben 😀 som lyckats passera silarna. Varje liten partikel ger poängavdrag i olika storleksordning, men är partikeln större än 1 mm underkänns honungen direkt. Annat som kan ge poängavdrag är mer eller mindre kornig konsistens. Känns honungen grusig, kan man förlora hela sex poäng, är den enbart kornig blir avdraget två poäng. Även smak, doft och färg bedöms, och slutligen görs ett vattenhaltsprov. Är halten över 20% underkänns honungen eftersom den då har mycket sämre hållbarhet än en torrare variant. Godkänd honung får SBRs etikett – ett kvalitetsmärke med anor.

Honungsburkar och skedar cirkulerade runt bordet och resultatet var både sött och lärorikt! Nästa gång SBRQ träffas blir ett av inslagen att Adopt a bee berättar om hur långt vi kommit med vårt projekt. Förhoppningsvis har vi årets alla 40 andelar sålda då! Vill du vara med får du höra av dig rätt snart – vi har fått våra första andelsägare och snart är ett av våra fem samhällen ett helt litet hyreshus! Flera har också frågat efter julklappsvariant på våra andelar/presentkort och dessa har vi snart klara. Vad kan vara roligare att få i julklapp än 10.000 bin och två honungsburkar!

Adopt a bee – Get honey for free

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.