Ge en honungsandel till någon du tycker om

Visste du att man brukar räkna med att var tredje matbit du äter är pollinerad av bin. Utan bin kommer den globala pollineringen att kollapsa.  Därför är binas värde så mycket större än bara den honung som de producerar. Binas arbete är en ovärderlig ekosystemtjänst och den får inte försvinna. Utan bin kommer det att bli matbrist.

TILLSAMMANS MED DIG VILL VI UPPNÅ TRE MÅL

Sprida kunskap om binas roll för den biologiska mångfalden.

Öka tillgången till lokalt producerade miljövänliga livsmedel och öka antalet bin.

Hjälpa till att hålla ett gammalt traditionellt hantverk vid liv.


Beställ din andel eller honung

Andelsköp: Sätt in 345 kr på plusgiro 92 53 56-8 eller Swish 123 154 46 83. Honungsköp (95 för 400 g burk + porto): Samma plusgiro eller Swish. From abroad: Accountnumber: 9960 1809253568 • IBAN: SE08 9500 0099 6018 0925 3568 • SWIFT-adress: NDEASESS • RING OSS PÅ +46 (0) 721-87 69 63• Fakturaadresse: Reppen Infografik och Bin AB, Esplanadgatan 22, 28 138 Hässleholm, Sverige/Sweden


drottningarna

Drottningarna i våra kupor har fått namn efter förmödrar till oss eller andra viktiga kvinnor i våra liv och vi kallar kuporna vid samma namn som den regerande drottningen.

Valborg

Valborg är uppkallad efter Stinas farmor, Valborg Hildegard Lindén. Hon var en händig kvinna, specialist på att baka gorån och grädda plättar, alltid under ett ständigt nynnande. Hon var också intresserad av sport och musik och hade oftast melodiradion och sportreferaten igång, samtidigt som hon virkade de allra vackraste dukar och täcken. Hon var en människa som ville alla väl och hennes hem, Skånegården i Viken, blev en samlingspunkt i byn för släkt, vänner och bekanta. Hon blev tidigt änka då hennes man Evald dog i TBC redan 1948, endast 47 år gammal. Farmor föddes den 6 april 1909 och dog på Alla Hjärtans Dag 1992.

Anna-Brita

Anna Brita är Sofis farmor och hon levde mellan 1919 och 2005. Anna-Brita föddes i Kattarp men hon flyttade runt mycket under sitt liv. Dels för att hennes far arbetade som banvakt och dels under andra världskriget då hennes man Helge var krigsplacerad inom industrin. När hennes far var stationerad i Svalöv så träffade hon sin man. Medan de bodde i Motala under kriget föddes deras son Jörgen. Anna-Brita var fantastisk på att laga mat och baka. Hennes marsipan till jul var en söt delikatess.

Maria

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor.

Agnes

Bidrottningen Agnes är uppkallad efter Sofis mormor som skulle fylla 100 år 2012. Agnes levde mellan den 29 aug 1912-1999. Under Sofis barndom bodde hon i Sätofta. Agnes och hennes man Ragnar var utpräglade samlare och hennes hus var ett paradis för ett barn. Där fanns allt mellan himmel och jord. Hur mycket grejor som helst :)! Agnes hade ett gigantiskt trädgårdsland och ett litet växthus som hon skötte exemplariskt. När hon skulle handla tog hon sin lila hopfällbara cykel och cyklade till Höör.

Maggie

Maggie är irländare och kommer från Nordirland. Hon levde mellan 3 dec 1917 och 9 aug 1990. Maggie levde igenom “The troubles” och hon var en framstående medborgarrättskämpe. Hon deltog i marscher och protester. Hon drev även frågan om att hennes by skulle få tillgång till kommunalt vatten vilket hon lyckades med. När Maggie gick bort fylldes hennes hemby av människor som ville ta farväl. Vägen mellan hennes hem och kyrkan var fylld av människor och alla fick inte plats i kyrkan. En sann hjältinna.

Pauline Fues

Pauline Fues kommer från Hanau i Tysklnad och hon levde mellan 1903 och 1979. Hanua drabbades hårt av de allierades bombningarna under andra världskriget. Paulines man kallades in som soldat och dog i slutskedet av kriget så Pauline fick ensam uppfostra parets dotter. Sina sista år i livet tillbringade Pauline i Sverige med sin dotter och sina barnbarn.

Elsa

Elsa var Nils' mormor. Hon arbetade som sjukgymnast på Bislet i Oslo. Sen fick hon sin egen praktik hemma på Frogner. Elsa flyttade sen til Bærum utanför Oslo i hop med mannen Bjarne. Elsa köpte alltid honung lokalt och bjöd på honung från en femlitersburk varje höst. Hon va på många vis drottningen i familjen när Nils var ung. Hon dog 84 år gammal, hon var född i 1915.

Ebba

Ebba är uppkallad efter Stinas mormors syster och är alltså dotter till Edla, Matilda, Maria. Hon föddes den 19 december 1920 och var som person mycket flitig. Tillsammans med sin man drev hon en stor gård i Björkeröd i Kullabygd. Båda hade dessutom ett stort samhällsengagemang. Ebba var – precis som sin mor – nyfiken på det nya, och tog tidigt körkort och verkade som bilkårist under Beredskapstiden. Ebba – med sin klokskap, sitt rättvisetänk och sitt sociala patos – blev en förebild för många. Hon levde till den 5 augustil 2005.

Matilda

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan, i informationen om Edla. Bidrottningen Matilda bodde tillsammans med tre andra samhällen i en skogsdunge fram till innvintringen 2015.

Alice

Alice kom till sommaren 2012 då Pauline svärmade. Hon har hittills bara kallats “Pauline svärmen” men nu är hon alltså fått ett eget namn.  Alice har fått sitt namn efter “Granny Dungiven” som bodde på Irland. Alice var till växten en liten kvinna men hon hade full koll på alla sina barn och barnbarn. Hennes hem var en naturlig samlingspunkt för familjen. Alice var en slug kvinna som gärna testade sina barnbarn genom kluriga frågor för att se om de fortfarande gick till kyrkan varje söndag.

Helena

Helena kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Helena står hos en familj på Gäddastorp och hon är uppkallad efter mamman i den familjen. Trädgården ligger precis i kanten av en liten skogsdunge.

Rosanna

Rosanna kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Rosanna bor med sina bin hos Maria i hennes trädgård nära T4. Rosanna har fått sitt namn efter Nils dotter.  Hon är född år 2000 och har bott i samma kupa hela livet.

Moa

Moa kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Moa bor med sina bin i Nils stora trädgård i Djupadal. Moa är uppkallad efter Nils son Rasmus' flickvän Moa, som båda är tidigare elever till Sofi, som startade Adopt a bee.

Tone

Tone är Nils favorit moster, och en fantastiskt duktig fysioterapeut i Tönsberg i Norge. Kupan startades upp i slutet av 2018 och ska flyttas till en ny familj i starten av 2019, om vinteren är snäll mot dem.

Alette

Nils’ förste kända släktning växte upp i Nord-Norge på 1700-talet. Alette (f. 1753- d. 1834) och Janus Klaudius var bönder. Bidrottningen Alette bor med Pauline i en trädgård hos en barnfamilj nära Kungsparken.

Frida

Frida Stéenhoff (1865-1945) var författare och samhällsdebattör. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. Hon var dessutom en av de första i Sverige som använde begreppet "feminism" i betydelsen "lika rättigheter och möjligheter för kvinnor och män". 1903 gav hon ut en skrift som hette Feminismens moral. Fridas samhälle startades i 2019.

Astrid

Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson den 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm, svensk barnboks-, sångtext- och manusförfattare samt förlagsredaktör och opinionsbildare. Kanske det kommer en drottning som kallas Pippi, vi får se? Astrid kom till i 2019.

Ellen Maria

Ellen Maria var en av våre andelsägares farmor. Ellen Maria växte upp i Trelleborg. Traff sin älskade Kalle genom Frälsningsarmén och följde honom til hans Gotland. De hade höns och bin, fruktträd och bärbuskar i sitt självhushåll. Hon minns stora matbord, i doften av träspån från det blåklädda arbetslaget från sågen och skedade nyskördad honung ur den stora, gula honungshinken. Det doftade, smakade trygghet!

Bina

Från en av våra andelsägare: Historien om Bina börjar natten den 14 april 1912, samma natt som Titanic sjönk. Min mormor fick namnet Bina dels för att hedra sin syster Albina som dog innan mormor föddes men även för att hennes pappa hette Albin. 1978, när jag är 10 år, köper Bina och min morfar Verner sin sommarstuga strax nordväst om Sundsvall. Den stugan finns idag i min mammas ägo och vi spenderar så mkt tid som möjligt där. Mormor, som blev änka 26 dec 1982, bodde i sin stuga april-oktober varje år och odlade på friland framför allt blommor som hon älskade, hon hade över 100 m2 land som hon själv grävt upp och odla på. Förutom blommorna så odlade hon potatis, majrova och många rotsaker. det fanns även bärbuskar och ett äppelträd. Jag, som spenderade mkt tid där som barn, fick ett eget "barnland" där hon lärde mig om att odla, jag hade smultron och morötter. Mormor var vår familjs matriark och det var hos henne alla jular firades, tillika alla födelsedagar. Hon var en stark profil och hade alltid nära till skratt, hon blandade mönster och färger på sin klädsel lika färggrant som blommorna hon odlade. Hon hade ett stort intresse av omvärlden och läste tidningen från första till sista bokstaven. hon var en mat- och bullmormor som jag och mina kusiner hyste stor respekt för och hade mycket roligt. Sammanfattat var hon en fantastisk kvinna att få växa upp med. Hon lämnade oss 2002 men är ständigt närvarande.

Vad ska nästa drottning heta?

Skicka gärna in förslag, med en liten historia til nils@adoptabee.se

Lokaltidningen 2
KRISTIANSTADBLADET: Stina Lindén och Sofi Holmgren startade Adopt A Bee i 2011.
Biodlare i Adopt A Bee NIls Kr. Reppen

Miljöprojektet

Vår idé är enkel. Vi startar upp nya bisamhällen som vi sköter om. Fler bin ökar antalet pollinatörer i samhället vilket hjälper till att skapa större och bättre skördar.
MEN idén slutar inte här utan vi erbjuder dig som vill göra en insats för miljön och bina möjligheten att köpa en andel i någon av våra kupor. Så allt i från privatpersoner, företag, restauranger, sjukhem, skolor med mera kan köpa in sig i våra kupor och som tack får de del av honungsskörden i slutet av varje sommar.
Varje kupa producerar i genomsnitt ca 40 kg honung per år. Köper du in dig adopterar du helt enkelt bin. Alla blir således vinnare. Vem vill inte ha lokalproducerad honung på sin smörgås eller i sitt te? Den stora vinnaren är dock vår miljö. Bin är en av nycklarna till vår biologiska mångfald. Detta gäller så väl lokalt som globalt. Bina är livsviktiga på grund av att de sköter pollineringen. Finns inte bin växer allt annat mycket sämre.
Vi är nogra med att inte ställa kupor där det finns rödlistade solitär bin. Alla bin och polinerande insekter är viktiga!
För att följa binas välbefinnande följer du bloggen som uppdateras kontinuerligt under året, eller så följer du med mig ut en dag och besöker dina bin och hjälper till i skötseln eller med att slunga honung.
Vill du ha bin i din trädgård så ta kontakt med oss och vi kollar om vi har lediga kupor. Ett bra sätt at pollinera dina växter och kanske du vill bli biodlare själv nån gång.
Mvh Nils Reppen, biodlare i Adopt a bee


Ett rent naturprodukt

Priset i 2021 är 95 kronor för 400 g och 100 g kakhonung kostar 100 kronor.
Porto tillkommer vid hemleverans i Sverige.

Våran honung produceras utan några tillsatser, det är en 100 % ren naturprodukt. Vi slungar honungen i specialbygda utrymme som bara används till honungsproduktion. Vår honung kan inte kallas ekologisk för att vi har kuporna inne i stan, man måste vara inom ett område som är 5 km från all industri, lantbruk och trafik. Det finns en liten risk med att gå med i Adopt a bee. Bina kan drabbas av sjukdomar och dö. Då förlorar vi allihopa våra andelar. Men då får vi väl bara bita ihop och börja om igen. Det är mycket ovanligt att alla kupor dukar under samtidigt. Några klarar sig och då fortsätter man att utveckla och utöka biodlingen utifrån dem.

Nils Kristian Reppen

Biodlare i Adopt a bee