Kupor 2018

Drottningarna i våra kupor har fått namn efter förmödrar till oss eller andra viktiga kvinnor i våra liv och vi kallar kuporna vid samma namn som den regerande drottningen.

Andelsägare (2018-06-18): 120 🙂

01: Valborg

Valborg är uppkallad efter Stinas farmor, Valborg Hildegard Lindén. Hon var en händig kvinna, specialist på att baka gorån och grädda plättar, alltid under ett ständigt nynnande. Hon var också intresserad av sport och musik och hade oftast melodiradion och sportreferaten igång, samtidigt som hon virkade de allra vackraste dukar och täcken. Hon var en människa som ville alla väl och hennes hem, Skånegården i Viken, blev en samlingspunkt i byn för släkt, vänner och bekanta. Hon blev tidigt änka då hennes man Evald dog i TBC redan 1948, endast 47 år gammal. Farmor föddes den 6 april 1909 och dog på Alla Hjärtans Dag 1992

Valborg bor sedan invintringen 2013 i Djupadalsparken. Läs mer om arbetet med bina här.

hive

 1. Alexandra Lindholm, Eslöv
 2. Stephan och Margareta Lindholm
 3. Magnus Wegren
 4. Anna Lena Melin, Stockholm
 5. Julklapp
 6. Julkalpp
 7. Peter Glans, Malmö
 8. Magnus Lundstedt, Landskrona
 9. Jens Flemister-Åkesson, Lund

02: Anna-Brita

Anna Brita är Sofis farmor och hon levde mellan 1919 och 2005. Anna-Brita föddes i Kattarp men hon flyttade runt mycket under sitt liv. Dels för att hennes far arbetade som banvakt och dels under andra världskriget då hennes man Helge var krigsplacerad inom industrin. När hennes far var stationerad i Svalöv så träffade hon sin man. Medan de bodde i Motala under kriget föddes deras son Jörgen. Anna-Brita var fantastisk på att laga mat och baka. Hennes marsipan till jul var en söt delikatess. Bidrottningen Anna-Brita bor sedan invintringen 2013 i Skogen och sedan invintringen 2015 hos de andra kuporna hos Nils i Djupadalsparken. Följ vårt arbete med bina här.

 1. Berit Andersen, Helsingborg
 2. Julklapp
 3. Sofia Olsson, Malmö
 4. Elisabet Alinder, Lund
 5. Hans Beminge
 6. Helena Bengtsson, Hässleholm
 7. Ida Asp, Strömsholm
 8. Alfred & Felix Lindh, Torslanda

hive

03: Maria

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan i informationen om Edla. Nu mera är även vår bidrottning Maria uppkallad efter Nils vackra fru Maria. Bidrottningen Maria bor med Valborg, Pauline och Maggie i en trädgård i Djupadal. Läs mer om vad som händer i bisamhället här.

hive

 1. Familjen Kolbeez, Svedala
 2. John Schulisch, Malmö
 3. Percy Kristersson, Lund

04: Agnes

Bidrottningen Agnes bor sedan augusti 2013 i en villaträdgård på Gäddastorp och hon är uppkallad efter Sofis mormor som skulle fylla 100 år 2012. Agnes levde mellan den 29 aug 1912-1999. Under Sofis barndom bodde hon i Sätofta. Agnes och hennes man Ragnar var utpräglade samlare och hennes hus var ett paradis för ett barn. Där fanns allt mellan himmel och jord. Hur mycket grejor som helst :)! Agnes hade ett gigantiskt trädgårdsland och ett litet växthus som hon skötte exemplariskt. När hon skulle handla tog hon sin lila hopfällbara cykel och cyklade till Höör. Läs mer om arbetet hos bidrottningen Agnes här.

hive

 1. Karin Wendel, Sölvesborg
 2. Janos C. David, Oslo
 3. Kristin Witberg, Oslo
 4. Åke Kling, Bromma
 5. Lukas Karlin, Landskrona
 6. Agnes Widmark, Stockholm
 7. Lena Orrling
 8. Lena Orrling
 9. Johan Widmark, Stockholm
 10. Marie Mary
 11. Marianne Jonasson, Hässlehom
 12. Lena Orrling, Dalby
 13. Lena Orrling, Dalby
 14. Emeli Belle, Enskededalen

05: Maggie

Maggie är irländare och kommer från Nordirland. Hon levde mellan 3 dec 1917 och 9 aug 1990. Maggie levde igenom “The troubles” och hon var en framstående medborgarrättskämpe. Hon deltog i marscher och protester. Hon drev även frågan om att hennes by skulle få tillgång till kommunalt vatten vilket hon lyckades med. När Maggie gick bort fylldes hennes hemby av människor som ville ta farväl. Vägen mellan hennes hem och kyrkan var fylld av människor och alla fick inte plats i kyrkan. En sann hjältinna. Bidrottningen Maggie bor tillsammans med Pauline, Valborg och Maria i en stor trädgård i Djupadal. Läs mer om våra bikupa här.

hive

 1. Monique Elenius, Ekerö
 2. Malin R, Malmö
 3. Jonas E, Malmö
 4. Per Westdahl, Hässleholm
 5. Henny Oldenburg, Mölndal
 6. Yvonne och Gunnar Alinder, Ängelholm
 7. Syskonen Christoferson, Tormestorp
 8. Hans Bengtsson
 9. Birgitta Lucchesi, Hässleholm
 10. Elin Westerberg, Bunkeflostrand
 11. Lena & Inge Svensson, Broby

06: Pauline Fues

Pauline Fues kommer från Hanau i Tysklnad och hon levde mellan 1903 och 1979. Hanua drabbades hårt av de allierades bombningarna under andra världskriget. Paulines man kallades in som soldat och dog i slutskedet av kriget så Pauline fick ensam uppfostra parets dotter. Sina sista år i livet tillbringade Pauline i Sverige med sin dotter och sina barnbarn. Bidrottningen Pauline bor med Maggie, Valborg och Maria i en stor trädgård i Djupadal. Läs mer om arbetet hos våra bin här.

hive

 1. Jenny Westdahl, Hässleholm
 2. Jenny Bergqvist, Vittsjö
 3. Percy Kristersson, Lund
 4. Eva Månsson, Osby
 5. Hans Bengtsson

07: Elsa

Elsa var gift med Olle, yngste sonen till Edla, Matilda, Maria (och bror till Ebba). Hon föddes i Göteborg den 4 juni 1937 och dog 24 oktober 1995. Hennes mor hette Irma och kom från Fredrikshamn i Danmark och hennes far, Henry, var sjökapten från Falsterbo. Elsa utbildade sig till socionom och arbetade i Stockholm fram tills hon träffade Olle. Elsa, med sin positiva livssyn, blev en välsignelse för många.

Vår bikupa finns hos en konstnär i Gäddastorp som har en ganska stor trädgård med många träd bland annat pilar, konstinstallationer och blommor. Trädgården ligger precis i kanten av en liten skogsdunge. Läs mer om arbetet med samhället här.

hive

 1. Lena Tyren, Norrköping
 2. Kristina Lövberg, Kristianstad
 3. Mari Sjögren, Borlänge
 4. Linnea Karlin, Landskrona
 5. Carin Alpar, Hässleholm
 6. Familjen Martinsson, Göteborg
 7. Molly Cherin, Hässleholm
 8. Kimmo Piri, Stockholm
 9. Kimmo Piri, Stockholm
 10. Viveka Wiklund, Stockholm
 11. Astrid, Alma, Arvid Rydberg,  Täby
 12. Ingrid och Roland Larsson, Vittsjö
 13. Edward, Lund
 14. Familjen Olsson, Täby
 15. Liselotte Gunnarsson, Lindome

08: Ebba

Ebba är uppkallad efter Stinas mormors syster och är alltså dotter till Edla, Matilda, Maria. Hon föddes den 19 december 1920 och var som person mycket flitig. Tillsammans med sin man drev hon en stor gård i Björkeröd i Kullabygd. Båda hade dessutom ett stort samhällsengagemang. Ebba var – precis som sin mor – nyfiken på det nya, och tog tidigt körkort och verkade som bilkårist under Beredskapstiden. Ebba – med sin klokskap, sitt rättvisetänk och sitt sociala patos – blev en förebild för många. Hon levde till den 5 augustil 2005.

Ebba har flyttat från kolonin och bor nu i Skogen. Hösten 2015 flyttade Ebba in till övriga kupor hos Nils i Djupadalsparken. Från säsongen 2017 har Ebba flyttat hem till en familj på Ljugdala i Hässleholm. Läs mer om arbetet med samhället här.

hive

 1. Julklapp
 2. Ella Andersson, Eslöv
 3. Susanne Tufvesson Westdahl, Hässleholm
 4. Carina Hellrup
 5. Mathias Dahlgren
 6. Gustav Johansson
 7. Natalie de Brun
 8. Elsa Bernadotte
 9. Karin Nordström
 10. Ebba Moreau
 11. Lena Orrling, Dalby
 12. Anna Strive, Ystad

09: Matilda

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan, i informationen om Edla. Bidrottningen Matilda bodde tillsammans med tre andra samhällen i en skogsdunge fram till invintringen 2015 då hon flyttade till en familj på Rödängsområdet. Läs mer om Matilda här.

 1. Anders Åkesson, Hässleholm
 2. Anders Åkesson, Hässleholm
 3. Anders Åkesson, Hässleholm
 4. Anders Åkesson, Hässleholm
 5. Familjen Yrlid, Göteborg
 6. Familjen Bendz, Lund
 7. Fam Taino Bendz, Malmö
 8. Alma och Malte, Lund
 9. Pia Högling
 10. Johan och Lena Troedsson, Röstånga
 11. Kerstin Dahlberg, Degeberga

hive

10: Alice

Alice kom till sommaren 2012 då Pauline svärmade. Hon har hittills bara kallats “Pauline svärmen” men nu är hon alltså fått ett eget namn.  Alice har fått sitt namn efter “Granny Dungiven” som bodde på Irland. Alice var till växten en liten kvinna men hon hade full koll på alla sina barn och barnbarn. Hennes hem var en naturlig samlingspunkt för familjen. Alice var en slug kvinna som gärna testade sina barnbarn genom kluriga frågor för att se om de fortfarande gick till kyrkan varje söndag. Alice har fram till hösten 2015 bott i skogen men nu har hon flyttat till en familj på Rödäng:

hive

 1. Berit Andersen, Helsingborg
 2. Niklas Eriksson, Falun
 3. Gunilla Larsson; Landskrona
 4. Lily & Martin i Bodarp
 5. Siri Weréen, Växjö
 6. Olle Lindahl, Malmö
 7. Ulla-Britt Bejlvebo
 8. Henry Amper, Torsås

11: Helena

Helena kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Helena står hos en familj på Gäddastorp och hon är uppkallad efter mamman i den familjen. Trädgården ligger precis i kanten av en liten skogsdunge.

hive

 1. Lena Orrling, Dalby
 2. Ellinor Hellrup & Ragnar Mellbin, Vankiva

12: Rossanna

Rossanna kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Rossana bor med sina bin hos Nils i hans stora trädgård i Djupadal. Rossanna har fått sitt namn efter Nils dotter. 

hive

 1. Anja Stahre
 2. Geir Hagen, Malmö
 3. Jenny Bergqvist Vittsjö
 4. Lisa Jonkman
 5. Cia Eriksson
 6. Filippa Plan
 7. Beatrice Andersson
 8. Mikael Petersson
 9. David Cameron
 10. Bo Jönsson
 11. Marina Nilsson
 12. Ingrid Jönsson
 13. David Jönsson
 14. Josefin Fridlund
 15. Mikael Engström
 16. Kenneth Bengtson
 17. Ida Asp, Strömsholm

12: Moa

Moa kom till sommaren 2017 då vi delade ett samhälle. Moa bor med sina bin i Nils stora trädgård i Djupadal. Moa är uppkallad efter Nils sons flickvän Moa som även är tidigare elev till Sofi.

hive

 1. Familjen Alinder, Bjärred
 2. Dzemal Begovic
 3. Cecilia Gustafsson
 4. Magnus Hallbäck
 5. Jeanett Hultqvist
 6. Andreas Jacobson
 7. Agnetha Jepsson
 8. Mariusz Lipinski
 9. Camilla Olander
 10. Elin Sahlmark
 11. Naim Ruka
 12. Juan Valenzuela
 13. Mariannw Jonasen
 14. Alexander Holmqvist
 15. Ralph Noack