Kupor 2017

Drottningarna i våra kupor har fått namn efter förmödrar till oss och vi kallar kuporna vid samma namn som den regerande drottningen.

Andelsägare (2017-08-10): 82

01: Valborg

Valborg är uppkallad efter Stinas farmor, Valborg Hildegard Lindén. Hon var en händig kvinna, specialist på att baka gorån och grädda plättar, alltid under ett ständigt nynnande. Hon var också intresserad av sport och musik och hade oftast melodiradion och sportreferaten igång, samtidigt som hon virkade de allra vackraste dukar och täcken. Hon var en människa som ville alla väl och hennes hem, Skånegården i Viken, blev en samlingspunkt i byn för släkt, vänner och bekanta. Hon blev tidigt änka då hennes man Evald dog i TBC redan 1948, endast 47 år gammal. Farmor föddes den 6 april 1909 och dog på Alla Hjärtans Dag 1992

Valborg bor sedan invintringen 2013 i Djupadalsparken. Läs mer om arbetet med bina här.

hive

 1. Julklapp, Landskrona
 2. Carl-Olov Lindahl, Göteborg
 3. Julklapp!
 4. Gunilla Christensen, Landskrona
 5. Carina Alpar, Osby
 6. Julklapp
 7. Julklapp
 8. Alex, Eslöv
 9. Ella & Vilgot, Huddinge
 10. Gunnar Neymark, Kristianstad

02: Anna-Brita

Anna Brita är Sofis farmor och hon levde mellan 1919 och 2005. Anna-Brita föddes i Kattarp men hon flyttade runt mycket under sitt liv. Dels för att hennes far arbetade som banvakt och dels under andra världskriget då hennes man Helge var krigsplacerad inom industrin. När hennes far var stationerad i Svalöv så träffade hon sin man. Medan de bodde i Motala under kriget föddes deras son Jörgen. Anna-Brita var fantastisk på att laga mat och baka. Hennes marsipan till jul var en söt delikatess. Bidrottningen Anna-Brita bor sedan invintringen 2013 i Skogen och sedan invintringen 2015 hos de andra kuporna hos Nils i Djupadalsparken. Följ vårt arbete med bina här.

hive

 1. Karin
 2. Julklapp
 3. Britt-Marie Nordqvist, Lund
 4. Berit Andersen, Helsingborg

03: Maria

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan i informationen om Edla. Bidrottningen Maria bor med Valborg, Pauline och Maggie i en trädgård i Djupadal. Läs mer om vad som händer i bisamhället här.

hive

 1. Pia Höglind, Degeberga
 2. Geir V. Hagen, Bunkeflostrand
 3. Bengt W Johansson, Limhamn
 4. Ellio, Stockholm

04: Agnes

Bidrottningen Agnes bor sedan augusti 2013 i en villaträdgård på Gäddastorp och hon är uppkallad efter Sofis mormor som skulle fylla 100 år 2012. Agnes levde mellan den 29 aug 1912-1999. Under Sofis barndom bodde hon i Sätofta. Agnes och hennes man Ragnar var utpräglade samlare och hennes hus var ett paradis för ett barn. Där fanns allt mellan himmel och jord. Hur mycket grejor som helst :)! Agnes hade ett gigantiskt trädgårdsland och ett litet växthus som hon skötte exemplariskt. När hon skulle handla tog hon sin lila hopfällbara cykel och cyklade till Höör. Läs mer om arbetet hos bidrottningen Agnes här.

hive

 1. Mamma, Pappa & Leon, Lund
 2. Lars Karlsson, Hässelby
 3. Lena Orrling, Dalby
 4. Lena Orrling, Dalby
 5. Julklapp
 6. Bokeslundsparken, Höör
 7. Humlans vän, Landskrona

05: Maggie

Maggie är irländare och kommer från Nordirland. Hon levde mellan 3 dec 1917 och 9 aug 1990. Maggie levde igenom “The troubles” och hon var en framstående medborgarrättskämpe. Hon deltog i marscher och protester. Hon drev även frågan om att hennes by skulle få tillgång till kommunalt vatten vilket hon lyckades med. När Maggie gick bort fylldes hennes hemby av människor som ville ta farväl. Vägen mellan hennes hem och kyrkan var fylld av människor och alla fick inte plats i kyrkan. En sann hjältinna. Bidrottningen Maggie bor tillsammans med Pauline, Valborg och Maria i en stor trädgård i Djupadal. Läs mer om våra bikupa här.

hive

 1. Malin Rindeskär
 2. Jonas Eriksson
 3. Vendela Tedestam
 4. Manél Rodrick
 5. Syskonen Christoferson, Tormestorp
 6. Födelsedagspresent
 7. Birgitta Lucchesi, Hässleholm
 8. Elin Westerberg, Bunkeflod
 9. Sarah Rinkel, Göteborg

06: Pauline Fues

Pauline Fues kommer från Hanau i Tysklnad och hon levde mellan 1903 och 1979. Hanua drabbades hårt av de allierades bombningarna under andra världskriget. Paulines man kallades in som soldat och dog i slutskedet av kriget så Pauline fick ensam uppfostra parets dotter. Sina sista år i livet tillbringade Pauline i Sverige med sin dotter och sina barnbarn. Bidrottningen Pauline bor med Maggie, Valborg och Maria i en stor trädgård i Djupadal. Läs mer om arbetet hos våra bin här.

hive

 1. Bengt Erik Hedlund, Bromma
 2. Jenny Westdahl, Hässleholm
 3. Kent Hägglund, Enskede
 4. Alma Åberg, Västerås

07: Elsa

Elsa var gift med Olle, yngste sonen till Edla, Matilda, Maria (och bror till Ebba). Hon föddes i Göteborg den 4 juni 1937 och dog 24 oktober 1995. Hennes mor hette Irma och kom från Fredrikshamn i Danmark och hennes far, Henry, var sjökapten från Falsterbo. Elsa utbildade sig till socionom och arbetade i Stockholm fram tills hon träffade Olle. Elsa, med sin positiva livssyn, blev en välsignelse för många.

Vår bikupa finns hos en konstnär i Gäddastorp som har en ganska stor trädgård med många träd bland annat pilar, konstinstallationer och blommor. Trädgården ligger precis i kanten av en liten skogsdunge. Läs mer om arbetet med samhället här.

hive

 1. Hansdotter, Göteborg
 2. Anja Stahre, Stockholm
 3. Julklapp
 4. Kimmo Piri, Stockholm
 5. Kimmo Piri, Stockholm
 6. Julklapp
 7. Lena Tyren, Norrköping
 8. Present
 9. Helena Bengtsson, Hässleholm
 10. Familjen Olsson, Täby
 11. Svea Åberg, Västerås
 12. Wallin/Nordstedt, Ljungbyhed

08: Ebba

Ebba är uppkallad efter Stinas mormors syster och är alltså dotter till Edla, Matilda, Maria. Hon föddes den 19 december 1920 och var som person mycket flitig. Tillsammans med sin man drev hon en stor gård i Björkeröd i Kullabygd. Båda hade dessutom ett stort samhällsengagemang. Ebba var – precis som sin mor – nyfiken på det nya, och tog tidigt körkort och verkade som bilkårist under Beredskapstiden. Ebba – med sin klokskap, sitt rättvisetänk och sitt sociala patos – blev en förebild för många. Hon levde till den 5 augustil 2005.

Ebba har flyttat från kolonin och bor nu i Skogen. Hösten 2015 flyttade Ebba in till övriga kupor hos Nils i Djupadalsparken. Läs mer om arbetet med samhället här.

hive

 1. Susanne Westdahl, Hässleholm
 2. Julklapp, Eslöv
 3. Julklapp, Eslöv
 4. Julklapp
 5. Percy Kristersson, Lund
 6. Carin Hellerup, Hörby
 7. Present
 8. Present
 9. Ulla-Cari Grönlund, Finja
 10. Yvonne Rylander, Hässleholm
 11. Present

09: Matilda

Edla Matilda Maria var Stinas gammelmormor. Läs mer om henne ovan, i informationen om Edla. Bidrottningen Matilda bodde tillsammans med tre andra samhällen i en skogsdunge fram till invintringen 2015 då hon flyttade till en familj på Rödängsområdet. Läs mer om Matilda här.

hive

 1. Per Westdal, Hässleholm
 2. Familjen Bendz, Lund
 3. Familjen Bendz, Lund
 4. Fam Taino Bendz, Malmö
 5. Alma & Malte, Lund
 6. Kerstin Dahlberg, Degeberga
 7. Anders Åkesson, Hässleholm
 8. Anders Åkesson, Hässleholm
 9. Anders Åkesson, Hässleholm
 10. Anders Åkesson, Hässleholm

10: Alice

Alice kom till sommaren 2012 då Pauline svärmade. Hon har hittills bara kallats “Pauline svärmen” men nu är hon alltså fått ett eget namn.  Alice har fått sitt namn efter “Granny Dungiven” som bodde på Irland. Alice var till växten en liten kvinna men hon hade full koll på alla sina barn och barnbarn. Hennes hem var en naturlig samlingspunkt för familjen. Alice var en slug kvinna som gärna testade sina barnbarn genom kluriga frågor för att se om de fortfarande gick till kyrkan varje söndag. Alice har fram till hösten 2015 bott i skogen men nu har hon flyttat till en familj på Rödäng:

hive

 1. Mari Sjögren, Borlänge
 2. Percy Kristersson, Lund
 3. Ida Asp, Västerås
 4. Marie Sassner, Lund
 5. Soffie, Stöveltorp
 6. Familjen Olsson, Falun
 7. Berit Andersen, Helsingborg
 8. Hans Bengtsson, Hässleholm
 9. Lily ocn Martin, Nävlinge
 10. Johanna Gustafsson, Ängelholm
 11. Jens Åkesson, Lund