Från kupa till burk

  • Nils 

Skördetiden är den period på året då vi tar in vår honung. Den brukar att börja kring midsommar och avslutas i slutet av augusti.

Arbetet börjar med att de fyllda vaxkakorna tas ur kupan, täckvaxen tas av också sätter man ramarna i slungan så honungen rinner ur. Där efter silas honungen i tre omgångar och sen får den vila innan det är dags för att ympa eller att röra den. Sist så tappas den i burkar där den får stelna färdigt. När man börjar processen så är det omöjligt att säga hur slutresultatet ska bli.

Vi varken värmer upp eller tillsätter något onaturligt i vår honung för att bevara näringen och smaken så mycket som möjligt. Vi använder heller inte någon antibiotika eller andra mediciner till våra bin förutom naturlig syra.

Ungefär var tionde dag tittar vi till våra bin under högsäsongen. Vi kollar så att drottningen finns kvar och att hon mår bra samt att hon lägger ägg. Vi tittar efter så att inte varroa eller andra sjukdomar får fäste i kupan. Vi kollar så bina har tillräckligt med mat och om det finns tendenser till att de vill svärma.

Nu börjar man längta till att säsongen ska dra igång igen.

/Sofi

Adopt a bee – Get honey for free!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.