Fransk nougat

Fransk nougat är bland det godaste som finns och här kommer ett recept som innehåller honung.

  • 1, 25 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 200 g glykossirap
  • 250 g honung
  • 2 stora äggvitor
  • 1/2 dl strösocker
  • 400 g sötmandel
  • 75 g saltade och skalade pistaschmandlar
  • florsocker

Sätt ugnen på 150 grader.

Häll ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ca 15 minuter.

Koka upp vatten med strösocker, glykossirap och honung i en kastrull. Låt koka på medelvärme tills det når 145 grader. Det tar ca 15-20 min.

Vispa äggvitorna till skum med en elvisp. Tillsätt 0,5 dl socker lite i taget och vispa till en fin maräng.

Häll i sockerlagen i marängen via en tunn stråle under konstant vispning. Fortsätt att vispa i 8-10 min tills massan är seg och mjuk.

Vänd ner mandlarna.

Pudra rejält med florsocker på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten. Pundra på florsocker och lägg på ett bakplåtspapper. Kavla på pappret tills du har fått en ca 2-3 cm tjock fyrkantig kaka.

Låt kallna helt och skär i bitar. Pudra över mer florsocker.

Förvara i en tättslutandeburk med papper mellan lagren.

Nougaten håller i ca 2 månader.

/Sofi

Adopt a bee – Get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *