Pollen – en naturligt nyttig biprodukt

  • Nils 

Vi samlar då och då in pollen och rapporterar det vi ser till CSI Pollen – en EU-studie av binas pollentillgång och dess signifikans för deras vinteröverlevnad. Så här ser helgens resultat ut, eller i alla fall delar av det. Vi har samlat in från tre kupor och från var och en av dem analyserar vi cirka 20 gram. Vi ser hur mycket det finns av varje pollenfärg, men vi behöver inte räkna alla, utan enbart se hur många färger som ger över 20 korn, hur många som ger mellan 3 och 20 korn, samt hur många som bara finns i enstaka exemplar. Denna gång fanns det gott om brunt pollen, en del gult och beige, något enstaka orange.

Vi har införskaffat en pollentork för att kunna spara skörden. Torkat pollen håller länge, och sägs vara mycket nyttigt. Ta någon tesked direkt på filen, eller mixa med spenatblad, avokado, blåbär, honung och annat nyttigt du har hemma, till en supergod energidrink. Det kan ju passa bra i detta julihögtryck som parkerat över oss. Pollenallergiker bör dock se upp eftersom vi inte vet var bina har sin källa.  Å andra sidan påstår en del att pollen vi får i oss i denna form kan motverka eventuella allergier.

Läs mer om bikupans nyttiga produkter här!

/Stina
Adopt a bee – get honey for free!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.