Regn och rusk men rivstart i Rävninge

  • Nils 

Ömsom skiner solen, ömsom faller kallt regn! Mellan skurarna har vi dock hunnit med en del i veckan som gått.

Säsongsstarten i Hästveda biodlareförening ackompanjerades av kyla och nederbörd, men vi höll oss mestadels i stugan och granskade ramar, vaxade en del nya, och gjorde en snabbkoll av vårutvecklingen i kuporna. En trivsam tisdagskväll med många givande samtalsämnen biodlare emellan.

I vår egen bigård har Matilda tagit täten. Samhället fick i helgen sin andra skattlåda eftersom det var bin överallt och de genast behövde ytterligare utrymme. Det blev således två cykelturer till bigården – en för att rensa drönarramar och kolla mattillgång (så här efter en regnvecka då bina inte kunnat flyga så mycket) och en tur för att fylla på med nya ramar hos Matilda. Vardagsmotion när den är som allra bäst! Passade också på att flamma lådan och vaxa nya mellanväggar. Fint, eller hur? 🙂

Drönarvaxet spar vi i frysen tills vi får besök av Ljungdalaskolan om någon vecka. Då är det dags att dissekera vaxkakorna och se om några varroakvalster gömt sig i cellerna. Studiebesöket sker i samarbete med Hässlehem och redan imorgon träffar vi klassen för första gången – då åker vi till Ljungdala för att berätta för femteklassarna vad som väntar dem när de kommer ut i bigården: tipspromenad, chokladbollsrullning (med honung i stället för socker, och pollen i stället för kokos), vaxljusrullning, kvalsterletning, fikastund, samt en liten koll i vår lokal för att kika närmre på material och slunga med mera. Det ser vi mycket fram emot!

/Stina
Adopt a bee – get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.