Morgonstund har guld i mund

  • Nils 

Det är rogivande att vara ute i skogen redan tidigt en vacker morgon! Det händer mycket i naturen just nu och häromveckan slog maskrosorna ut. Den gyllengula signalen säger oss att det är dags att sätta ut skattlådor för maskrosdraget är starkt, och honungsmakarna sätter genast fart. Alltså växer våra samhällen så det knakar. Tre av våra hus har också fått små söta verandor, de där gulbruna historierna som vi nu fäst på flustren. Det är pollenfällor 🙂 .

För några veckor sedan anmälde vi oss till CSI pollen – en undersökning av hur pollentillgången ser ut för bina runt om i Europa. Vi ska vid flera tillfällen under sommaren och en bit in på hösten hämta in det pollen som bina samlat in under 24 timmar, analysera det, samt rapportera resultatet till biforskningsinstitutet i Graz, i Österrike (där jag för övrigt bott en gång för många år sedan 🙂 ). Det har dock varit lite strul med våra nyinförskaffade pollenfällor, men häromdagen fick vi en mycket välkommen handräckning från Ulf Westberg, ordförande i Hästveda Bf som sågade till våra flusterbrädor så att fällorna nu passar på samhällena. Stort och hjärtligt tack för hjälpen! 🙂 Vi passade också på att göra en inköpstur till Paul Birgersons affär, prata om avläggare och om kommande evenemang i biodlareföreningen. En trivsam förmiddag i bigården!

Vi har i veckan gjort den första insamlingen och det är intressant att se vad det är för något bina drar in. Vi hoppas att vi med vår insats kan bidra till forskningen om hur pollentillgången samvarierar med övervintringsförmågan. Bina fick vänja sig vid fällorna under ett par dagar, innan vi fällde ner gallret som de är tvungna att ta sig igenom. Då tappar de sitt pollen som samlas upp i tråget under gallret. Massor med pollen! Det har vi nu fryst in – gott om proteiner!

På tisdag, den 6 maj drar träffarna i Hästveda Bf igång för säsongen och det är gott att konstatera att den sköna sommaren snart är här – på riktigt!

Önskar dig en riktigt fin helg!
Stina / Adopt a bee – get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.