Amerikansk yngelröta – ännu ett inlägg…

  • Nils 

Man lär sig alltid något nytt! Igår fick jag reda på hur jag bäst kollar om ett samhälle är smittat med yngelröta – tyvärr grasserar ju den amerikanska varianten i Hässleholm just nu. Sjukdomen är så allvarlig att biodlare måste anmäla utbrott till bitillsynaren i området. Då rycker hen ut och undersöker, och om sjukdomsutbrott konstateras behöver alla bigårdar i närområdet undersökas av tillsynaren. Smittade bin, samt ramar och honung ska eldas upp, och övrigt material saneras.

Celler som sitter för sig själv, med insjunkna lock (de ser alltså inte riktigt friskt normala ut) är misstänkta. Då ska man försiktigt lyfta locket på cellen och se om det finns nån larv inuti. Finns det en larv som man kan lyfta ut med en pincett så är det fråga om säckyngel. Finns det ingen larv, utan bara en sörja, som trådar sig om man försöker fiska upp den med en tändsticka, då är det yngelröta.

I veckan får vi hjälp av Erling Andersson, bitillsyningsman och medlem i samma biodlareförening som vi, som går igenom våra samhällen tillsammans med oss. Vi ligger inte inom riskzonen för utbrottet i stan, 3 km, men det känns ändå tryggt att veta hur våra bin mår. Erling är också drottningodlare och vi har passat på att beställa tre drottningar till nya avläggare som vi ska göra framåt midsommar. 🙂

Önskar dig en solig dag!

Stina

Adopt a bee – get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.