Gäddastorp

Säsongen 2013

Säsongen 2013 har varit lika spännande och intressant som vårt första år. Vi har haft både medgångar och motgångar och har varit tvungna att anpassa vår verksamhet efter nya omständigheter. Till exempel har det ju visat sig att Stina har en rätt så allvarlig biallergi och vi har därför behövt tänka om och tänka nytt och det håller vi fortfarande på med.

På Gäddastorp bor nu Elsa och Agnes. Vi har gjort en del förflyttningar i bigårdarna och mer om dessa kan du läsa i ett blogginlägg från 2013-12-29: Våra bikupor.

Framöver kommer vi enbart att uppdatera infon om våra olika samhällena i de inlägg vi gör i bloggen.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Så här såg det ut fram till augusti 2013:

På området Gäddastorp bor Elsa och Ebba. Elsa bor hos en kostnärsfamilj och Ebba i en koloniträdgård.

Här ser du Elsas kupa. Här kan ju bina inte annat än stortrivas! De bor under en fläder och har en prunkande trädgård alldeles utanför flustret.

Här är Ebbas hus. Det blev fint med loggan, och när solen nu sakta brer ut sig över flustret vaknar bina direkt. Härligt att se!

Följ arbetet i Ebba:

Torsdag 2 augusti

Idag har vi fått hjälp av Ulf och Erling från Hästveda Biodlareförening, och Ebba har nu blivit både märkt och vingklippt och nedspärrad på endast en yngellåda. När vi slutskattar om ett par, tre veckor tar vi all honungen, även den som finns i yngelrummet och samma kväll ska vi börja vinterfodra dem. Detta samhälle kommer vi också att flytta till vår hembigård eftersom en av kolonisterna blivit stucken mer än en gång.

Söndag 29 juli

Bytt drönarram mot utbyggd ram som tyvärr gick lite sönder. Ha koll på den vid nästa koll och ev byta ut den igen.

Söndag 22 juli

Koloniträdgården har Öppet Hus och vi deltar för att visa upp kupan och bina, och för att sälja vår nyslungade honung. Alla burkarna tar slut! Flera personer drog på sig våra overaller och följde med för att kika ner i samhället och det blir intressanta och givande samtal om bin och biodling. Vi är mycket nöjda med besöket och med att få komma ut och prata om det vi har kärt – våra bin!

Tisdag 17 juli

Två yngelrum och två skattlådor och det är gott om bin i de tre nedre lådorna. Samhället fick ju mellanväggar att bygga ut efter skattningen. Det finns larver och täckta celler så någonstans jazzar Ebba omkring. Gott om drönare också tyvärr för de hade hunnit kläckas i drönarramen. Satte i en ny drönarram, en tredelad, som vi köpt av snickaren. Det är lättare att hålla koll på en sådan ram, med numrerade avdelningar. Inga kvalster att orda om. Kommer nog att bli cirka 20 kg honung till så småningom.

Torsdag 12 juli

Skattat 20 ramar med honung, många otäckta ramar men vi var igång tidigt på morgonen och då har bina fläktat ut den mesta fukten ur kupan. Resultat tillsammans med andra fem samhällen blev 100 ramar med honung och vattenhalt 17%.

Lördag 7 juli

Nio dagar sedan vi kikade igenom samhället helt. Två ramar är heltäckta och klara för slungning, i övrigt har de dragit in massor med honung, men den är inte täckt. Plåten rensad och två kvalster funna. Gott om drönare i samhället! Fina yngelramar så Ebba finns här nånstans men visade sig inte.

Måndag 2 juli

Skurit bort drönarvax som nu var täckt och tar hem det till frysen. Sen väntar undersökning av drönarcellerna för att se hur pass allvarligt angripet samhället är av varroa. Läs mer om våra bekämpningsmetoder på www.hastvedabf.se

Idag fick samhället sin tredje skattlåda. De två första är tunga, men det är inte mycket av honungen som är heltäckt, eller ens tvåtredjedelstäckt. Vi får nog vänta ytterligare en vecka med att slunga vår första honung…

Torsdag 28 juni

Idag var Roland med och tittade till sitt samhälle. Snart dags för femte lådan.

Varroakoll: fem kvalster i bottenlådan. Drönarynglet inte riktigt täckt men måste skäras bort snart. De har inte byggt så mycket på det.

Lördag 16 juni 2012

Så bra samhälle! Vi satte dit en drönarram i andra yngellådan och hittade även Ebba som jazzade omkring bland sina arbetsbin. Fin drottning! Mycket yngel, mycket honung och många bin i luften i det fina vädret.

Onsdag 6 juni

Idag fick vi samtal från trädgårdsägaren om döda bin framför flustret och det är antagligen så att de städar lite efter en vecka med dåligt väder. De gamla bina har dött i kupan i stället för under flygtur och nu bärs de ut. De var också lite mer intensiva än vanligt, men det kan kanske också bero på städivern. Allt såg bra ut – gott om yngel och gott om honung. Bara några veckor kvar tills det är dags att skatta.

Onsdag 30 maj

Sent besök tyvärr, och lite kallt, så jag nöjde mig med att kika i de två översta lådorna och skattlådan är nu fullt utbyggd och en hel del honung finns det också och rätt så mycket bin. Eftersom det kan dröja till nästa besök fick de ännu en skattlåda redan idag och där satte jag två av de utbyggda ramarna från låda tre så kanske det går fortare att bygga ut än förra lådan.

Torsdag 24 maj

Tidigt på morgonen, före jobbet, passade vi på att besöka Ebba. Idag var en av våra andelsägare med på besök och det är alltid roligt att vara två när man besöker bina – man ser så mycket mer och kan prata om det man gör. Grannen på kolonitomten vid sidan av, visade sig också vara intresserad så det blev ett bra samtal om bin, allergiska reaktioner och honung. Grannen visade sig vara hyperallergisk men vågade sig ändå fram till tomtgränsen där bina flög fram och tillbaka, utan att bry sig om henne. Hon var lite brydd för sina barn och barnbarn som brukar komma på besök i koloniträdgården, och vi uppmanar så klart alla att hålla barn borta från kuporna. Det finns ingen anledning att låta dem gå nära bina, utan tala i stället om för de mindre att de ska hålla sig därifrån. Mycket yngel men inte så mycket mer utbyggda mellanväggar än förra gången. Nu stuvade vi om bland ramarna och flyttade upp utbyggda kakor i skattlådan.

Tisdag 15 maj, eftermiddag

Gott om aktivitet i samhället. Regn i luften mest hela tiden, men det kom bara några droppar medan vi var där. De mellanväggar vi satte dit den 6 maj var i princip utbyggda. Så snabba de är! Vi satte dit en skattlåda idag, för blir det bra väder lär de fortsätta bygga i samma takt och vi behöver ha utbygda ramar. Ingen drottning syntes till, men det syns att hon är där – yngelceller i massor. Passade på att rensa bottenplåten och foton finns i vårt album “Våra bin”. Dagens lärdom är också att en kupkniv är långt mycket farligare än 40.000 bin. Snälla grannar ryckte ut med sårtvätt och plåster så nu vet vi vad vi behöver ha med oss i kärran. Ett litet första-hjälpen-kit. Vi har ju redan cortisontabletter och adrenalinspruta, om utifall att vi eller någon annan skulle få en allergisk reaktion.

Tisdag 8 maj

Vårt första besök i kupan skedde idag eftersom vi bokat in möte med pressen och behövde ha ett lagom samhälle att öppna och kika i. Och väl var väl det för vi gjorde många intressanta iakttagelser.

Drottningen lever och frodas och lägger massor med ägg! Idag hittade vi henne och det var inte i vilket sammanhang som helst – Sydnytt var med och filmade alltsammans. Ebba blev uppvaktad redan innan samhället vaknat riktigt. Krstdbladet kom vid halv tio och gjorde intervju och tog foto, Artikel i övermorgon tidiigast. Därefter infann sig en liten paus, och medan vi gjorde schablonen klar för att kunna sätta vår logga på alla våra kupor kom solen fram och bina började flyga ut fram emot halv elva-tiden. Sydnytt dök upp ungefär samtidigt och när vi undersökte yngelrummet och kommit till den fjärde ramen och kontstaterat att de har både mat och yngel så hittade vi Ebba. Härligt! Om en vecka ska vi titta till henne igen och då också stuva om lite i ramarna, enligt ett tips vi fått av Olof. Idag blev det inte av. De har i alla fall börjat bygga ut de mittersta ramarna i den nya lådan, den med enbart mellanväggar, och på sina ställen hänger bina som gör vaxet samman i långa trådar.Vi bytte också ut benställningen till en som nu är helt klar, färdigmålad. Ebbas samhälle är alltså nu fixat och färdigt och på plats. Nu håller vi tummarna för att det växer sig stort och starkt.

Måndag 7 maj

Samhället EBBA står på Gäddastorp, väl placerat i en koloniträdgård. I närheten finns gott om mat – alldeles framför flustret står en vinbärsbuske som säkert får ett och annat besök. När vi hämtade samhället, söndagen den 6 maj, var det gott om bin på de tio ramarna. Vi satte genast dit ytterligare en yngellåda, ovanpå den gamla, och nu får vi se hur lång tid det tar för dem att bygga ut våra mellanväggar. På fredag eftermiddag besöker vi samhället igen, då ska vi se så att bina inte byggt några nödceller, alltså drottningceller. Sådana är ett tecken på att drottningen strukit med i flytten – det är ju en del skakningar och ramarna rör på sig och då kan hon ju klämmas ihjäl om vi har otur. Men samhället drar i ett sådant nödläge själv upp en ny drottning. Det är inget idealläge – dels tar det tid innan hon kläcks, dels tar det tid innan hon flyger ut och parar sig och sedan lägger nya ägg. Hoppas så att hon överlevt.

Följ arbetet med Elsa:

Söndag 29 juli

Plockat bort drönarram från andra lådan och ersatt med slungad ram. De har bara lagt honung i den. Det är nog inte riktigt säsong för drönarramar. Har inte kikat i nedersta lådan, men där är tydliga spår efter en drottning i översta yngellådan. Första skattlådan är full med honung, går knappt att rubba. Översta lådan är betydligt lättare, max ett halvt kilo per ram.

Tisdag 19 juli

Hann inte igenom båda yngellådorna för det började ösregna! Gott om nylagt och gott om täckt yngel. Fyra lådor, där den första skattlådan är rätt så tung, medan den översta knappt väger mer än sina 10 nettokilon. I princip bara kikat igenom andra yngellrummet. Koncentrera mig på det nedersta nästa gång. Inte kollat varrobotten.

Torsdag 12 juli

Skattat 19 ramar med honung, mestadels heltäckta. Resultat tillsammans med andra fem samhällen blev 100 ramar med honung, och vattenhalt 17%.

Lördag 7 juli

Två hela lådor fulla med honung som behöver några dagar till – den är inte täckt. Samma sak som hos Ebba. Fem ramar helt klara. Ska jag kanske låta allt sammans sitta till på fredag och skatta och slunga då. Samhället saknar drönarram så det får bli vid nästa koll jag sätter dit en igen. Gott om yngel! Gott om drönare också och det är ju lite synd för de gör väl ingen direkt nytta nu längre, utan tar mest tid och plats. Två små kvalster på bottenplåten.

Fredag 29 juni 2012

Samhället mår bra – gott om bin och nu är tredje skattlådan på plats. Drönarramen var helt utbyggd, både i och undertill och flera hade tyvärr hunnit ut ur cellerna. Nu ligger i alla fall resten av vaxet i frysen i väntan på inspektion. Nedfall: Två kvalster hittade på botten.

Lördag 16 juni 2012

Allt är i sin ordning – Elsa visade sig och samhället ser ut att må bra – gott om täckt yngel, gott om öppet yngel, gott om honung och gott om bin. Drönarram på plats i yngelrummet.

Onsdag 6 juni

Allt ser bra ut. Öppnade till den fjärde lådan för de har nu byggt ut alla de 20 mellanväggar de fått sedan de flyttade till Hässleholm. Understa yngellådan är full med nya, utbyggda ramar, en hel del täckt yngel i den (det var ju den jag satte ner för ett par veckor sedan) och nu har jag satt en ny skattlåda under den förra, som nu är så gott som utbyggd, men inte full med så mycket honung. De har ett styvt jobb att klara av att bygga ut alla mellanväggarna denna säsongen. De ser i alla fall ut att må bra och de är många!

Onsdag 30 maj

Sent kvällsbesök och det var lite för kallt för att öppna allt, men de har byggt ut tredje lådan fint. Det sitter bin på sex av elva ramar i skattlådan. Med tanke på att de bara bodde i en låda när de kom så har de gjort ett strålande vårjobb! Skulle vilja se hur det ser ut i nedersta lådan också, men det får vänta. Nästa gång ska jag se över hela samhället för det verkar vara rätt så tjockt med bin i de undre två lådorna. Hoppas kunna göra ett besök igen på lördag eller söndag och att vädret är bättre då. Man ska ju helst inte plocka med dem när termometern går under 14 grader.

Fredag 18 maj

Gott om bin i nedersta kupan och den översta med mellanväggar så gott som utbyggd. Den är ju rakt inte så full med bin som den nedersta. De har klarat av utbyggnaden sedan förra veckan (sju ramar av tio någorlunda klara). Bytte plats på låda 1 och 2 i yngelrummet för att det ska gå lite fortare för dem att bygga ut de sista väggarna (tänker jag rätt nu?) och satte dit ytterligare en låda, skattlåda avskiljd med spärrgaller, överst, med bara mellanväggar. Hoppas de orkar med ytterligare tio nu. Den ursprungliga lådan står nu i mitten av de tre, och den är full med täckt yngel, och öppna larvceller, och pollen och lite, lite honung.

Fredag 11 maj

Fint besök av tre grannkillar och Norra Skåne när vi tittade igenom kupan. Elsa hittades! Hon är ljusare än de andra drottningarna vi hittills sett och förhoppningsvis fick fotografen med henne på bild. Nu har vi sett Ebba, Pauline och Elsa, tre av de fem drottningar som bor i Hässleholm. Elsa är precis som Ebba från 2011. Henns bin har börjat bygga ut ramarna i den andra lådan men inte kommit så särskilt långt. Vi har fått tips om hur vi ska stuva om bland ramarna för att bygget ska gå lite fortare, men vi fick inte möjlighet att göra omflyttningen idag. Om de inte kommit så mycket längre vid nästa besök så gör vi en ommöblering då. Kupbenen står fortfarande omålade så de måste vi snart byta ut mot målade som håller sig bättre i väder och vind.

Måndag 7 maj

Samhället ELSA står på Gäddastorp, väl placerat under ett fläderträd. I närheten finns så väl blommor som äppelträd. När vi hämtade det, söndagen den 6 maj, var det gott om bin på de tio ramarna. Dagen efter satte vi dit ytterligare en yngellåda och nu får vi se hur lång tid det tar för dem att bygga ut våra mellanväggar, ramar med enbart en vaxvägg, där bina nu själva bygger alla de celler de behöver för att lägga ägg och lagra pollen och honung. På fredag eftermiddag besöker vi samhället igen, då ska vi se så att bina inte byggt några nödceller, alltså drottningceller. Sådana är ett tecken på att drottningen strukit med i flytten – det är ju en del skakningar och ramarna rör på sig och då kan hon ju ha klämts ihjäl om vi haft otur. Men samhället drar i ett sådant nödläge själv upp en ny drottning. Det är inget idealläge – dels tar det tid innan hon kläcks, dels tar det tid innan hon flyger ut och parar sig och sedan lägger nya ägg. Hoppas så att hon överlevt.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *