Skogen

Säsongen 2013

Säsongen 2013 har varit lika spännande och intressant som vårt första år. Vi har haft både medgångar och motgångar och har varit tvungna att anpassa vår verksamhet efter nya omständigheter. Till exempel har det ju visat sig att Stina har en rätt så allvarlig biallergi och vi har därför behövt tänka om och tänka nytt och det håller vi fortfarande på med. Vi har flyttat om en del i våra bigårdar och om detta kan du läsa i ett blogginlägg från 29 december 2013, Våra bikupor.

I Skogen bor nu Matilda, Ebba, Alice och Anna-Brita.

Framöver kommer vi enbart att uppdatera infon om våra olika samhällena i de inlägg vi gör i bloggen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Fram tills augusti 2013 såg det ut så här i Skogen:

Valborg, Agnes, Pauline svärmen och Matilda bor på en stor tomt med mycket buskar som gränsar till en skog.

Pauline svärmen:

måndag 23 juli 2012

Satt ut extra vatten till vår hembigård. Bina har senaste månaderna haft en ständig vattenpöl intill sig, men i värmen nu så torkar den kanske ut. Fick en första skattlåda idag, så nu har svärmen vuxit sig stark.

15 juli 2012

Pauline visar sig inte heller och bina är rätt stirriga idag. Pigga! Rör sig snabbt över ramarna, flyger. Vädret? Mitt eget adrenalinpåslag efter att ha drämt huvudet i den öppna bagageluckan på bilen? Det är i alla fall skillnad på våra samhällen. Vissa är hur lugna och sansade som helst, bina sitter kvar på vaxkakorna och fortsätter med sina jobb, medan andra är surriga och irriterade när vi kommer och besöker dem. Påbörjan till drottningceller men inga täckta. Tre-fyra ramar med yngel. Hon går på två lådor, men översta innehåller bara lite honung och mycket pollen, verkar inte som om P är där och jobbar.

8 juli 2012

Pauline har två yngellådor med gott om yngel. Inte riktigt dags för en skattlåda men snart – nån gång i veckan när vi tittar till henne nästa gång. Hon visar sig inte men hon finns där nånstans.

1 juli 2012

PAULINE I svärmade den 28 juni och nu bor hon tillsammans med Valborg, Agnes och Matilda (som ju också är en svärm, fast inköpt). Svärmen fick inte plats på den låda den fick genast, med två honungskakor, en utbyggd ram och åtta mellanväggar, utan fick den 29 juni ytterligare en låda med enbart mellanväggar.

Agnes:

Måndag 23 juli

Allt ser bra ut – gott om aktivitet och gott om bin. Samhället har tre lådor – en yngelåda och två skattlådor.

Söndag 15 juli 2012

Agnes är hemma, hon är omärkt men ser ut att vara vingklippt, den ena vingen är lite kortare än den andra. Ser bra ut, inga drottningceller. Gott om honung i skattlådan, ett kilo per ram ungefär, översta lådan helt tom.

Söndag 8 juli 2012

Agnes är hemma och allt ser bra ut. Gott om yngel i hennes enda yngelrum. Ingen täckt honung men vi öppnade för den andra skattlådan.

Söndag 1 juli 2012

Genomgång av hela samhället. Det är en låda yngelrum och en skattlåda. De nya mellanväggarna är ännu inte fullt utbyggda så en ny skattlåda får vänta lite. Skurit bort drönaryngel, rensat bottnen och ritat rutnät så det blir lättare att räkna kvalsternedfallet.

Lördag 23 juni, midsommardag

Kort koll att allt verkar stå rätt till – lyfte bara på en täckbräda för att kolla att alla var hemma.

Lördag 16 juni 2012

AGNES kommer imorgon!

 

Följ arbetet med Matilda här:

Måndag 23 juli

Det flyger i samhället, men jag kollade bara ytligt idag. Tre lådor, varav två yngellådor. Kikar hur det ser ut slutet av veckan.

söndag 15 juli 2012

Massor med täckta drottningceller, men ingen Matilda som visade sig. Vad göra?

Alternativ 1) Hon har svärmat, jag dumt nog inte noterat om hon är märkt och vingklippt eller ej, och har hon svärmat har hon antingen hamnat precis nedanför kupan om hon är klippt, och blivit fågelmat, eller så har hon flugit iväg och då är hon också förlorad. Då låter jag drottningcellerna vara kvar så får samhället en ny drottning snart.

Alternativ 2) Hon är kvar i kupan och förbereder sig för svärmning, men jag ser henne inte och vågar därför inte ta bort alla drottningcellerna, för då har ju samhället ingen drottning… eller? Detta är ju en svärm och om det är svärmdrottningen vi köpt så har hon kanske detta beteende i sig. Det fanns ju inte tillstymmelse till drottningcell för en vecka sedan så detta bygge har ju gått undan!

Gott om yngel och gott om yngelkakor, gott om öppet yngel! Inte så mycket bin, men det var ju inte så gott om bin från början…

söndag 8 juli 2012

Matilda har gott om yngel men inte så gott om täckt honung. Hade hon visat sig hade jag petat ner henne på första lådan, men det får vänta.

söndag 1 juli 2012

Matilda är starkt på gång. Skar bort drönarceller och gav samhället en skattlåda.

Drottningen visade sig och hon får gå kvar på två lådor ett litet tag till. Rengjorde varroabottnen och ritade dit ett rutnät för att lättare kunna räkna kvalsternedfall.

lördag 23 juni 2012, midsommardag

Kort koll – lyfte på ett par täckbrädor för att se att allt stod rätt till.

lördag 16 juni 2012

MATILDA är en svärm, förstärkt med ramar från andra samhällen. Hon kom från Kristianstad i måndags och bor nu i ett litet inhägnat skogsparti där det finns gott om bland annat vitklöver. Idag fick samhället en andra låda för det var rätt tjockt med bin i yngelrummet. Jag stuvade om enligt Olofs recept så att utbyggnaden av de nya ramarna ska gå lite snabbare. Om någon vecka kommer jag att separera de båda lådorna från varandra med ett spärrgaller så att övre lådan blir skattlåda. Då får jag stuva om ramarna igen och se till så att drottningen, som visade sig i dag, håller sig i nedre lådan.

 

Följ arbetet med Valborg I & II:

Måndag 23 juli

Öppnade bara bakre täckbrädan och lät ännu fler drönare flyga ut. Det är skillnad på bin och bin. Det här samhället uppever jag fortfarande som stressat. Bina rör sig snabbt och ryckigt, flyger upp från ramarna, till skillnad från t.ex. Agnes, där bina sitter stilla på ramarna och fortsätter jobba när jag lyfter upp dem. Vi får vänta ytterligare någon vecka och se om Valborg II kan sätta sin prägel på dessa. De fick i alla fall en fjärde låda idag, en tredje skattlåda. Tittade inte alls igenom samhället, men misstänker att där finns en drönarram som jag borde åtgärdat idag… men jag vill inte ner och rota i det när jag jobbar ensam hos Valborg. De tidigare gångerna har jag haft hjälp i skogsbigården, och det känns alltid tryggt.

Söndag 15 juli 2012

Bin, någon? Här finns ett samhälle som du kan sätta i trädgården om du vill hålla ALLA människor borta. Var nere i yngelrummet och såg Valborg II som tappat sin prick men såg lika pigg ut för det. Fick ett stick på låret av alla dessa hundratals bin som bara går till attack och klänger sig fast vid overall och handskar och verktyg… tog en Dasselta, och det räcker ju inte riktigt för att ta ner svullnad och rodnad, men hur många cortinsontabletter tål man egentligen? Samhället ser i alla fall bra ut, och nån gång ska väl V2 sätta sin prägel på dem och lugna ner dem. Det är nu två veckor sedan vi bytte drottning så den nya har ju inte hunnit få några egna bin ännu, det är forfarande de gamla bina som är kvar – och de markerar mycket tydligt vilket revir som är deras! Tre lådor varav en yngellåda, inga drottningceller så vitt jag hann se.

Torsdag 12 juli 2012

Skattat 7-8 ramar. Resultat tillsammans med fem andra samhällen blev 100 ramar med honung och vattenhalt 17%. Blev INTE stucken, men å andra sidan stack de Sofi och Kerstin….

Söndag 8 juli 2012

Bina har inte blivit så mycket lugnare än tidigare – de surrar runt en hela tiden i stället för att sitta stilla på kakorna och fortsätta jobba. Det är skillnad på våra samhällen. Blev så klart stucken. Sju helt täckta honungsramar finns i alla fall hos Valborg. Den nya drottningen spatserar omkring i nedersta lådan, märkt med gul prick och det var skönt att se att bina accepterat henne. Det kan ta ett tag innan hon ger samhället sin lugnare prägel. Gott om bin så de behöver säkert en ny låda när vi skattar i nästa vecka.

Söndag 1 juli 2012, del 2

Valborg är nu utbytt mot en förhoppningsvis lugnare drottning. Det visar sig om några dagar, fram emot fredag, om hon är mer laid-back än sin föregångare. Spärrade ner henne på första lådan så imorgon får jag öppna för drönarsläpp. De drönare som tidigare var kvar i låda två kommer ju inte ner genom spärrgallret och ut genom flustret utan de får släppas ut uppifrån.

Söndag 1 juli 2012

Nu är det bestämt – Valborg ska bytas ut mot Valborg II, en drottning som vi köper av drottningodlare, Erling. Tre stick idag, direkt jag lyft bort skattlådorna, och jag fick slänga på lådorna igen så gott som genast, utan att ha hunnit igenom samhället. Drönarramen hann jag ta bort, i alla fall hälften, men andra halvan sitter kvar och det är ju inte bra. En allergitablett och fem betapred intogs efter ungefär en timme, men reaktionen sitter i – blir andfådd och yr, så det är bara att ta det lugnt några timmar.

Måndag 25 juni

Andra skattlådan på.

Lördag 23 juni 2012, midsommardag

Kort koll – lyfte ett par täckbrädor för att se så att allt stod rätt till.

Lördag 16 juni 2012

Idag var jag förberedd med både rökpust och vattenflaska och de fick inte en chans att sticka mig. =) I stället tittade jag igenom hela samhället, utan att hitta Valborg, men jag satte ner en drönarram i andra yngellådan och såg till att plocka bort alla viseceller. De är ettriga och intensiva och det är ett annat surr hos dem än hos våra andra bin. Inte dags för fjärde lådan riktigt ännu – den får vänta ytterligare några dagar.

Torsdag 7 juni 2012

Kort besök utan att titta igenom hela samhället. Det var kallt och alla var hemma. Två av de nya ramarna är utbyggda – de som sitter i yngelrummet – men de andra var inte så långt komna. En liten krabat stack mig i högerarmen – den blev klämd – och eftersom jag inte är riktigt säker på hur kroppen ska reagera cyklade jag hem igen och smorde på lite honung. Ett annat tips vid bistick är att gnugga en rå lök mot sticket. Dela en hel lök och gnid med den färska snittytan mot huden. Det får jag prova nästa gång. Det blev inte så farlig reaktion denna gången, giftblåsan får aldrig möjlighet att pumpa in allt giftet eftersom overallen skyddar rätt så bra. Hur som helst så ser samhället ut att må bra, och vi får titta närmre på nedersta lådan i helgen, om vädret tillåter.

Söndag 27 maj 2012

Skattlåda på plats, och två ramar från yngelrummet uppflyttade till denna tredje låda. Lika många MIG-flygare i dag som igår. De sticker genom overallen men det blir inte mycket till gift som hinner igenom, och därför blir det inte heller några allvarligare reaktioner på sticken. Hade tänkt fotografera höghuset, men det gick inte. Omsusad av små rackare hela tiden och det går inte att hantera kameran med handskar på.

Lördag 26 maj 2012

VALBORG är det absolut tuffaste samhället hittills! Inte tufft att jobba med utan tufft och kaxigt! Riktigt roligt att se flera hundra bin som ställer sig i givakt i luften framför en och flyger rakt på slöjan så de studsar tillbaka. De formerade sig i stora klungor på mina handskar och på verktygen och det kändes som jag stod inne i ett moln av bin när de försvarade sitt hem. De följde efter mig när jag skulle hemåt och jag tror att jag hade ett tiotal bin med mig i minst en halv kilometer. En krigare följde med mig ännu längre och flög fram och tillbaka runt slöjan. Ser nog rätt märkligt ut när någon kommer cyklande i full mundering men det fanns inte mycket annat att göra, jag hade en tid att passa, så det var bara att trampa på =) Jag hann i alla fall sätta två nya ramar i samhället. Vi hämtade bina i torsdags kväll, på tjugo ramar, men våra lådor rymmer elva ramar var så det fanns gott om utrymme. Trots att det bara är ett och ett halvt dygn sen vi hämtade henne hade bina hunnit producera stora vildbyggen i kuporna. Det är många bin i lådorna. Det får bli en skattlåda imorgon och då plockar jag om lite i ramarna så våra mellanväggar blir utbyggda så snart som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *