Djupadal

Säsongen 2013

Säsongen 2013 har varit lika spännande och intressant som vårt första år. Vi har haft både medgångar och motgångar och har varit tvungna att anpassa vår verksamhet efter nya omständigheter. Till exempel har det ju visat sig att Stina har en rätt så allvarlig biallergi och vi har därför behövt tänka om och tänka nytt och det håller vi fortfarande på med.

I Djupadalsparken har vi fram till augusti 2013 haft en kvartett med samhällen. Dessa är nu Valborg, Pauline, Maggie och Maria. Vi har gjort en del förflyttningar i bigårdarna och mer om dessa kan du läsa i ett blogginlägg från 2013-12-29: Våra bikupor.

Framöver kommer vi enbart att uppdatera infon om våra olika samhällena i de inlägg vi gör i bloggen.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Fram tills sensommaren 2013 såg de ut så här i Djupadalsparken:

Pauline och Maggie bor i en trädgård i Djupadal och Anna Brita och Maria bor hos grannen. Dessa två trädgårdar har stora öppna gräsytor med några stora träd och hallonbuskar.

Följ arbetet med Maria och Anna-Brita här:

Fredag 27 juli 2012

Besök tidig förmiddag. Anna-Brita och Maria (Maria till höger) är två av våra lugnare samhällen. Yngellåda längst ner, låda två och tre är skattlådor, men trean är rätt lätt forfarande. Kikat hos båda samhällena och såg A-B som är märkt med vitt, och tog en ram med delvis öppet yngel från henne Denna satte jag hos Pauline. Inget varroanerfall. Gott om honung i första skattlådan – säkert redan 2o kilo i varje samhälle.

Lördag 7 juli 2012

Maria mår bra och visar sig – är ju lätt att se när hon är märkt. Gott om yngel och nu är det öppnat till den andra skattlådan. Lite honung i den första men inte alls täckt.

Anna-Brita syntes också tydligt. Många drottningceller, bara en yngellåda, två skattlådor. Inget varroanedfall att prata om. Rengjort bottnarna och måste kolla nästa vecka om det är hål i nätbottnen, eller om alla bin som befann sig under kupan bara svalkade sig. Ingen honung att skatta i denna första vända…

Lördag 30 juni 2012

Anna-Brita fick sin andra skattlåda, men Maria får vänta ytterligare några dagar.

De ser ut att må bra båda två.

Söndag 24 juni 2012

Samhällena står fint under ett stort träd, så trots dagens regn kunde jag titta igenom båda. Alla hemma inklusive The Queens! Anna-Brita, samhället till vänster, är starkare än Maria – det har fler bin och fler utbyggda ramar. Gott om yngel i båda, även nylagt. De får ha några veckor till på sig innan vi skattar deras honung för det fanns inte så mycket sådan. Rengjorde bottenplåtarna och ritade upp ett rutnät för att bättre kunna se nedfallet om någon vecka. En hel del drottningceller hos Maria, tror jag plockade bort sju stycken. Har inte satt några drönarramar hos dessa ännu.

Lördag 16 juni 2012

ANNA-BRITA OCH MARIA bor nu grannar med Maggie och Pauline i en trädgård centralt i Hässleholm. De kom i måndags, från en drottningodlare i Kristianstad, och har nu skattlådor direkt på första lådan. Ska bli intressant att se om de kan växa i kapp sina grannbin.

Maggie och Pauline I och II

Fredag 27 juli

Varmt och gott sommarväder och solen står högt på himlen redan vid halv nio på förmiddagen. Idag hade jag bestämt mig för att hitta Pauline 2, men där finns ingen drottning i samhället. Tomt, tomt, tomt. Inte ett ägg, inte ett yngel och inga täckta celler heller. Det är nu nästan exakt en månad sedan P1 svärmade och vi har väntat och väntat. Nu tog jag en ram från Anna-Brita, en drottning från Norra Strö som bor i grannträdgården, med både täckt och öppet yngel och kanske ett och annat ägg. Denna satte jag i nedersta yngellådan, ungefär i mitten, och lade spärrgaller på. Hur lång tid tar det nu innan det byggs drottningceller och kläcks en drottning här? Hur lång tid innan hon är parad? Hinner hon bli klar med vad hon ska innan det är dags för invintringen? Bina verkar i alla fall göra vad de ska för de flyger, hämtar pollen, och gör honung, även om det inte är mycket honung. Satte dessutom till en elfte ram i ena skattlådan för det saknades en. Varroandefall runt 20 sedan sist, och det var tio dagar sedan. Nu är det pollen i understa lådan och den är avspärrad. Ska jag flytta ner andra, tomma ramar, när hon kläckts, så hon har något att lägga ägg i?En helt annan fundering – vad ska vi kalla det här samhället nu? P1 feat. Anna-Brita?

Hos Maggie började jag leta i understa lådan. Samhället är utan spärrgaller sedan förra gången, då jag hittade öppet yngel i skattlådorna och insåg att drottningen lekte kurra-gömma med mig. Gott om pollen och tomma celler i första lådan, men ingen drottning, inte heller i andra, men i tredje hittade jag henne. Då hade jag redan börjat spärra varje låda för sig för att ev hitta henne om några dagar. Nu kunde jag fånga henne i vår nya märkningsbur och jag lyckades sätta en vit tipp-ex-prick på henne, och släppte in henne igen via flustret.  Jag tordes inte klippa henne… Skulle behöva öva på några drönare först. Har också flyttat ner allt ynglet, som sitter i mitten av honungsramar, så nu har hon en låda till yngelrum, med gott om yngel och en hel del honung. Gott om honung i tredje lådan, minst 20 kg som är täckt och klart. Lådan går knappt att rubba, och det är tur att jag har det lilla utfällbara bordet för då behöver jag inte lyfta lådan utan bara flytta den över på bordet. Nedfall: 40 kvalster på 10 dagar.

Tisdag 17 juli

Maggie finns nånstans i samhället för det finns gott om täckt yngel i den översta yngellådan. Inget öppet, dock, och det visade sig bero på att hon gömmer sig någonstans i skattlådorna. Första skattlådan innehåller gott om nylagt yngel. Jag plockade bort spärrgallret och låter henne springa i hela kupan tills nästa gång. Då ser jag om jag hittar henne och flyttar ner henne i yngelrummet igen. Nedersta yngellådan innehåller mest pollen och gott om bin. Bytte också någon låda, av estetiska skäl. Översta lådan, den andra skattlådan, är fortfarande rätt så tom, ett och annat bi som bygger ut mellanväggar. Vi bör snarast märka och klippa våra drottningar, men det är en procedur vi inte utfört själva tidigare, därför är det lite trögt i startgroparna. Vi får ev kalla in experthjälp. Inget v-nedfall hos Maggie.

Gott om bin hos Pauline, men hon syns inte ännu.Tre lådor, varav två yngellådor. Det är ju en ny drottning som ska härska här, efter att P1 svärmade den 28 juni. Drottningcellerna, två stycken, var öppna och tomma, och ansatser till nya skar jag bort. Inte ett yngel, inte en larv, inte ett ägg… Det kan ju dröja tills hon parat sig och är produktiv. Idag fick de en fjärde låda med tio ramar, en andra skattlåda med utbyggda ramar. Inget v-nedfall hos Pauline. Ta med mellanlägg nästa gång – det saknas i alla fall två i Djupadal.

Torsdag 12 juli

Vi skattar hos Maggie och Pauline, och tillsammans med fyra andra samhällen ger de runt 180 kg honung, insamlat på 100 ramar.

Lördag 7 juli

Gott om drottningceller hos Maggie och jag skar bort allesammans. Hon är där någonstans för det finns gott om öppet yngel. Elva heltäckta honungsramar! Mer sånt Maggie! Gott om honung även i fjärdelådan, men den är inte täckt ännu. Samhället har ju fått sin femte låda men den är hur lätt som helst. Hur länge kan de här elva färdiga ramarna sitta kvar i samhället i väntan på slungningen?

Hos Pauline ser det viselöst ut! Ännu ingen ny drottning – inget nystiftat, inga larver, inget öppet yngel bara täckt. Två-tre täckta drottningceller som väntar på att kläckas. Vi får vänta och se… De jobbar på och idag satt det en klunga på flustret, varmt och kvavt hela dagen idag. Tredjelådan gott om honung men bara någon enstaka kaka helt täckt.

Måndag 2 juli

I torsdags var det fullt fokus på svärmen så idag fick jag återvända för att kolla drönarramarna och nedfallet. Skar bort drönarvax hos Maggie som var både täckt och otäckt, stoppar det i en plastpåse för att ta med det hem, stoppa det i frysen, och senare dissekera det för att se hur stort varroaangreppet är. Tredjelådan är TUNG, fjärdelådan lite lättare.

Rensade varroaplåten, hittade ett par kvalster, och passade på att rita rutmönster.

Hos Pauline var drönarvax utbyggt, men cellerna tomma. Antagligen har de ännu inte någon drottning och dumt nog råkade jag riva sönder en drottningcell när jag idag lyfte upp en av ramarna i yngelrummet. Nu får samhället vara ifred fram till helgen, för de verkar lite lätt irriterade. Kanske inte så konstigt om de fortfarande är viselösa.

Rensat varroaplåten även hos Pauline och på den bakre halvan av plåten hittade jag 20 kvalster varav ett levande. Det låter mycket, men det är inte så mycket med tanke på att det gått flera dagar. Ett dygnsnedfall på färre än fem kvalster är så lite att det räcker med minimal ekologisk bekämpning.

Lördag 30 juni

De flyger och ser ut att må bra! Vi kikade bara på dem på håll…

Torsdag 28 juni

Vi var på väg till Pauline och Maggie när P bestämde sig för att svärma. Det hade hon förberett under en längre tid, men vi hann inte riktigt med henne. Nu har vi fått ett konkret bevis på att det inte får gå mer än nio dagar mellan kupkollarna. P svärmade vid middagstid ungefär och hade då fyra lådor, två skattlådor.

Lite drygt hälften av Paulines biskara är kvar bredvid Maggie och nu föder samhället själv fram en ny drottning. För enkelhetens skull kallar vi henne för Paulline II. Maggie ser ut som förra gången, och vi knipsade bort början till viseceller även här. Inte riktigt dags för tredje skattlådan, men vi har den i beredskap!

Lördag 16 juni

Hel genomgång av samhällena. Båda är hur fina som helst och båda drottningarna visade sig! Maggie fick sin fjärde låda så nu är det öppet hela vägen genom kupan för bina. Satte ner drönarramar i yngelrummet. Mycket honung, mycket yngel och många bin! Pauline är på god väg att bli klar med allt vi gett henne, så det är snart dags för tredje skattlådan. Fantastiskt område – villakvarter med gott om dragväxter!

Måndag 11 juni

Kort titt hos Maggie när vi ändå var i närheten. Inte dags för fjärde lådan riktigt ännu.

Tisdag 29 maj

Lite för kallt för att jobba med bina, men vad ska man göra när tiden inte r-i-k-t-i-g-t räcker till.

Pauline (samhället som står till höger på våra bilder) är definitivt det starkaste. Bina där har byggt ut de elva nya mellanväggarna och också fyllt dem med honung, även om den inte är täckt ännu. Det känns när man lyfter lådan. Den väger mycket mer än nettovikten på cirka nio kilo. Satte för säkerhets skull dit ännu en skattlåda och satte ner några av de nya elva mellanväggarna i första och andra lådan och lyfte upp utbyggda ramar från yngelrummet till den översta lådan. Vi får snart beställa hem honungsattiraljerna så vi är beredda att slunga när det är dax. Vore ju synd om honungen kanderade i kakorna innan vi är klara med förberedelserna… Satte en fjärde låda över Maggie oxå men det är bara skrytbygge – det är inte öppet hela vägen utan bina kommer inte längre än till innertaket som fortfarande ligger på tredje lådan. Deras elva ramar var inte utbyggda alls och även här stuvade jag om i lådorna och tog två utbyggda ramrar från låda ett och två och bytte plats med två mellanväggar i skattlådan. Det fanns däremot gott om yngel i samhället så det är på god väg att stärka till sig.

Fredag 18 maj

Kort besök för att se att allt står rätt till.

Onsdag 9 maj

Framåt kvällen flyttade vi över alla ramar från Olofs lådor till våra egna. Arbetet följdes av Lokaltidningen och av villaägaren. Det gick riktigt bra! Vi hittade drottningen i det högra samhället, Pauline. Så skojigt. Av tre möjliga drottningar har vi nu sett två och sett att de gör ett gott jobb. Tog bort några stora celler hos Pauline som såg ut som drottningceller och kikade igenom en del ramar – det ska göras noggrannare nästa gång eftersom vi tyckte att vi störde dem länge nog idag med omflyttandet. Maggie visade sig dock inte. Vi får titta närmre nästa gång. De här bina har också hittat en pool i närheten men värden har anlagt en liten vattenplats till dem på nämre håll, med stenar i olika storlekar så att de ska kunna bottna och inte drunkna. Nu får vi hoppas att bina hittar dit i stället. Han tänker locka över dem dit med lite honung… Fiffigt, eller hur! Vi blev bjudna på kaffe innan vi stufffade hemåt, mycket nöjda med vårt första inspektionsbesök.

Måndag 7 maj 2012

Samhällena MAGGIE och PAULINE står i en villaträdgård i Djupadal, med gott om uppvuxna och lummiga trädgårdar och parker i närheten. Samhällena levererades från mellersta Skåne lördagen den 5 maj. Varje samhälle bestod då av två lådor fulla med bin. Det ena samhället, Pauline, är starkare, består av fler bin, och det fick genast en skattlåda överst. En skattlåda skiljs från de två nedersta yngellådorna med ett spärrgaller som hindrar drottningen från att komma upp i den tredje lådan och lägga ägg. Skattlådan består enbart av mellanväggar, alltså ramar med vaxplattor som bina nu ska bygga ut till celler för att lagra honung i. Det ska bli spännande att se hur lång tid det tar för alla dessa bin, det är säkert redan 40.000 bin hos Pauline, att bygga ut ramarna. Maggie får vänta ytterligare några dagar på en skattlåda.

När vi besöker samhällena på lördag ska vi se så att bina inte byggt några nödceller, alltså drottningceller. Sådana är ett tecken på att drottningen strukit med i flytten – det är ju en del skakningar och ramarna rör på sig och då kan hon ju ha klämts ihjäl om vi haft otur. Men samhället drar i ett sådant nödläge själv upp en ny drottning. Det är inget idealläge – dels tar det tid innan hon kläcks, dels tar det tid innan hon flyger ut och parar sig och sedan lägger nya ägg. Hoppas så att de båda drottningarna överlevt.

Bina bor fortfarande i sina ursprungliga kupor, men på onsdag ska vi flytta över ramarna till våra egna lådor och därefter lämna tillbaka det lånade materialet till säljaren. Ursprungslådorna är frigolitkupor och vi har nu beslutat oss för att alla kommande lådor som vi investerar i ska vara sådana. Det är en enorm skillnad att lyfta 10 kg trälåda mot att lyfta en frigolitlåda.

Drottningarna i dessa båda samhällen är systrar. Deras mormor kommer från Erling Anderssons drottningodling och deras mor var drottning i  Olofs bästa samhälle förra året. Vid parning har de fått lite inslag av gult från hans biodlargranne. En syster till dem sparade Olof själv för avel i år.

Olof plockar över ramar i skattlådan. Hans kupor står framför våra och när bina acklimatiserat sig i Hässleholm flyttar vi över dem till våra. Bina får lite att göra nu, när de ska bygga ut tio av våra enkla mellanväggar till riktiga vaxramar med celler. Ska bli intressant att se hur lång tid det tar för dem att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *