Östervarn

Säsongen 2013

Säsongen 2013 har varit lika spännande och intressant som vårt första år. Vi har haft både medgångar och motgångar och har varit tvungna att anpassa vår verksamhet efter nya omständigheter. Till exempel har det ju visat sig att Stina har en rätt så allvarlig biallergi och vi har därför behövt  tänka om och tänka nytt och det håller vi fortfarande på med.

Edla är ett av två samhällen som vi tyvärr förlorade under 2013. Det var ett starkt och produktivt samhälle fram till augusti då det saknade drottning och var för svagt för att invintra. Så snart vi får möjlighet att utöka vår biodling igen kommer ett nytt samhälle att få namnet Edla. Under sommaren gjorde vi dock en avläggare från Edla så hennes gener lever vidare, men hos en annan biodlare.

Framöver kommer vi enbart att uppdatera infon om våra olika samhällen i de inlägg vi gör i bloggen och inte på denna sida.

Tisdag 17 juli 2012

10 dagar sedan senaste hela genomgången. Nu visade Edla sig for real – finfint! Nya yngel och gott om aktivitet. Hela nedersta yngellådan är full av pollen. Öppet yngel i andra lådan, ett par ramar. Skattlådan har en hel del honung redan, halv-kilos-ramar, men översta lådan är full av mellanväggar som de fick när vi skattade. Nästan inget skräp alls på bottenplattan och rakt inga kvalster. Bytt drönarram. I den förra var inget lagt utan bara honung.

Torsdag 12 juli

Samtidigt som vi skattade passade vi på att titta igenom yngelrummet. Inte en larv, inte ett enda nylagt litet ägg… Skumt! Var är hon? Har hon tagit en paus? Inte heller några svärmceller…

Lördag 30 juni

Hel genomgång och tredje skattlådan på. Allt ser fint ut. Ingen Edla, men hon är där. De hade inte rört drönarramen – den var lika tom som när jag satte dit den för elva dagar sedan. Nedfall:

Tisdag 19 juni

Tittade igenom hela samhället idag, vilket ju faktiskt var rätt länge sedan. När jag hittade drottningen undrade jag om det var för länge sedan… Vackert bronsglänsande och med fina, hela vingar, spatserade hon omkring i nedersta lådan, på fjärde ramen. Men vår Edla skulle ju vara vingklippt… Har vi missat nån drottningcell? Har de själv dragit upp en vise? Vi får bjuda in experterna så får de titta på henne och avgöra. Allt såg i alla fall mycket bra ut. I den översta lådan var det mycket honung, mycket tung att lyfta ner =) Tredje lådan var lite lättare. De flesta honungscellerna var fortfarande öppna och nu återstår frågan när det kan vara dags att slunga. Hur lång tid tar det för dem att täcka en låda som nästan är helt full med honung? En hel del yngelkakor fanns också, men jag såg inte så mycket nylagt yngel. Passade på att sätta till en drönarram som tredje ram i översta yngellådan, rengjorde varroabottnen och ritade dit ett rutnät för att lättare kunna räkna nedfall nästa gång jag tittar till dem. Visiten idag tog knappt en timme och det finns väl knappt något bättre sätt att börja dagen på än med ett besök hos våra bin! Det surrar somrigt omkring en och det doftar gott från deras boning!

Tisdag 5 juni

Det är rätt länge sedan jag tittade till Edla, men samhället mår bra. Drottningen visade sig dock inte, utan gömde sig bland alla bina. De flesta höll sig nämligen hemma eftersom vädret var rätt trist – kallt och blåsigt. Edla finns där nånstans för det fanns gott om nylagt yngel (låda ett) och täckt yngel och i den skattlåda de fick för mer än två veckor sedan var ramarna utbyggda och en det fanns en hel del honung. Inte täckt, men tungt! Det var dock glest med bin i skattlådan, men jag satte dit en fjärde låda redan idag, det kan ju dröja tills nästa titt i lådorna och då har de att göra framöver eftersom den nya lådan innehåller elva nya mellanväggar som de behöver bygga ut. Lyfte upp två ramar från yngelrymmet, låda två, med enbart honung i (nästan hela låda två var full med honung och pollen och bara lite lite yngel) till den nya skattlådan. Satte den nya lådan under den förra skattlådan, men vet inte om jag tänkte rätt där… När är det risk att honungen kanderar i ramarna?

Torsdag 24 maj

Kort besök på lunchen hos Edla för att byta ut översta lådan mot en blå. Inte för att att det spelar någon roll, men om jag nu planerat att kuporna ska se någorlunda enhetliga ut… Idag hade jag dessutom tillgång till bil och hann fram och tillbaka från jobbet rätt snabbt. Fullt liv i kupan och massor med täckt yngel – tänk vad de hinner bara på två dagar! Det är fascinerande djur. Förekomsten av mögel, som jag skrev om i förra inlägget, visade sig vara fullkomligt ofarligt och något som bina själva tar hand om, om de är tillräckligt många. En sån lättnad. I kupan bildas en hel del kondens och hinner inte bina täcka innerväggarna med propolis (ett kitt som bina gör (mha kåda och harts enlig wikipedi) som de använder för att täta sprickor och även då täcka inneväggar med) så utvecklas gärna mögel. Nu får Edla ha lite arbetsro i några dagar – nästa besök blir antagligen inte förrän 3 juni. Flyttade upp två utbyggda ramar (utan yngel) från yngelrummet till skattlådan så nu hängde 4000 bin med till den nya lådan, för att sätta fart på bygget av mellanväggarna.

Måndag 21 maj

Vilken chock! Skattlådan som Edla fick för mer än en vecka sedan var full med mögel på en sida, och lätt blå i överkanten på motsatt sida. Bina var inte i närheten utan hade hållt sig i de två nedre lådorna. Inte en enda av de mellanväggar som fanns i denna mögellåda var utbyggd. Jämför detta med Ebba, som byggt ut elva väggar på en vecka. Hoppas att bina inte tagit någon skada av det  här. De har ju luft från botten och från flustret men i övrigt står ju luften rätt stilla i kupan. Mögelluft. Det var gott om bin i yngelrummet men inte så mycket yngel, dock såg jag både vuxna larver och små ringlarver så Edla gömmer sig förhoppningsvis nån stans i gänget. Benställningen är i alla fall utbytt mot en målad i blått och bottnen är också blå. Planen var att hela kupan skulle vara blå, men en låda fick alltså åka i retur hem till balkongen där den nu är i karantän tills någon talar om för mig vad eländet är och vad det beror på. Imorgon ska jag visa bilderna för biologerna på jobbet – de är ju experter på lite av varje – allt från svampar till insjöfiskar! I veckan väntar grundlig koll av våra andra kupor… Vad ska vi ta oss till om det ser ut så här lite var stans?

Lördag 12 maj

EDLA bor nu på Östervärn. Hon kommer från Ballingslöv och Erling Anderssons bigård. Nu står hon i en trädgård med bland annat två äppelträd i närheten. Hon kom vid åttatiden på kvällen, torsdag 10 maj, och genast flög ett bi ut ur kupan – för att spana eller för att flyga ut och aldrig mer komma tillbaka, sa Erling. När de blir gamla flyger de nämligen ut och dör. Två fulla lådor med bin som genast behöver en skattlåda! Det känns att de kommer att göra mycket honung! Drottningen är från i fjor och vingklippt. Skulle samhället få för sig att svärma kommer alltså drottningen samt svärm inte mer än precis ner på marken framför kupan. De var livaktiga igår då de i solskenet surrade kring värden när han klippte gräset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *