Smälta vax

  • Nils 

Nu har vi smält vax!

Tvåhundrafyrtio ramar är rensade, tvättade och klara att använda igen. Många var mörka och en hel del var angripna av vaxmal. Det kan inte sägas nog ofta hur viktigt det är att sortera ut gammalt, mörkt vax. Det underlättar för bina att hålla sig friska om de får ljusa vaxkakor till yngelproduktionen. Vi smälte hos Sösdalaortens Biodlareförening precis som i fjor och riktar ett stort tack för hjälpen till den ideellt arbetande kvartetten! Vi hade dessutom en sagolik tur med vädret – strålande sol under hela förmiddagen.

Under hösten har vi alltså haft en del problem med vaxmalsangrepp men dessa små skadedjur har vi nu elliminerat. Inför nästa säsong är vi bättre förberedda och har fått tillgång till ett kyligt vindsförråd på Garnisonen marodörerna inte kan överleva. För säkerhets skull ska vi också använda oss av en behandling med isättika så vi för alla framtid slipper fler mal.

Se bilder från dagens utflykt i fotosviten till höger 🙂

/Stina

Adopt a bee – Get honey for free!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.