Drönarvax och kvalsterbekämpning

  • Nils 

Vi har nu använt drönarramar under juni månad för att minimera varroaangreppet, se tidigare inägg. Till höger här på sidan, under rubriken ‘categories’ kan du klicka på ‘Arbetet i bigården’ och läsa de inlägg som handlar om vår biodling. I fjor  skrev vi denna information vid varje kupa (under länken ‘Våra kupor’ i menyfältet ovan), men i år samlar vi den alltså här,  i blogginläggen om våra bin.

Det drönarvax som vi plockat in, som det funnits täckta celler i, har vi nu dissekerat.

drönarvax

Kvalsterangreppet är inte så stort nån stans, tack och lov! Så här ser varroan ut när de parasiterar på drönaryngel i de täckta cellerna – den bruna pricken är ett kvalster:

kvalster2

Förhoppningsvis får vi bort flertalet kvalster redan nu under sommaren. I höst kommer vi att upprepa behandlingen med oxalsyra på samma sätt som i fjor, och eventuellt gör vi en korttidsbehandling med myrsyra redan tidigare. Då dör eventuella kvalster och faller ner på den bottenplåt somvi har i samhällena och vi kan räkna dem och se om vi behöver intensifiera vårt motangrepp. Läs mer om hur man på ett effektivt sätt motverkar kvalster på www.hastvedabf.se

/Stina

Adopt a bee – get honey for free!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.