Vår första svärm – dagen efter

Tidigt imorse fick den nya svärmen, som ju är Pauline, sin benställning och då såg vi också att samhället är enormt stort. Tätt, tätt med bin i hela lådan och en klunga ute på flustret. De hade bara sedan igår eftermiddag byggt ut ramarna hur fint som helst och nu jobbar vi allt vad vi kan för att återigen ligga steget före våra drottningar.

Våra vaxade ramar tog slut redan igår, men vår snickare, Ronny Svensson, ryckte ut i förmiddags och hjälpte oss att vaxa åttio nya. Det är han som har byggt alla våra 50 lådor och alla våra 550 ramar och det är riktigt fint hantverk! Ytterväggarna är av oljad masonit så lådorna tål att stå ute, men vi kommer att måla även dessa, när vi hinner…

Pauline kunde få ytterligare en låda direkt, så hon inte svärmar vidare. Igår fick hon med sig två honungsramar och en utbyggd ram, det var vad vi hade. Nu har samhället alltså fått 19 mellanväggar att bygga ut, och undan går det. Vi hoppas att hon ska trivas på sitt nya ställe och inte längta tillbaka till parken där hon bodde tidigare!

När det slutat regna i eftermiddag/kväll väntar en tur till Edla och till Elsa, som inte haft besök av oss på på länge. Eftersom samhällena nu blir större (snart dags för femte lådan hos Edla, Ebba och Elsa) och lådorna med honung är tunga (det är inte sälla en honungslåda väger upp emot 30 kilo eller mer (enbart trälådan väger 10 kilo)) så blir kupkollarna tuffare. Idag har vi köpt ett par attiraljer som ska underlätta för oss: ett litet hopfällbart bord samt en liten hopfällbar pall. Bordet ställer vi bredvid kupan och på bordet ställer vi en tom bilåda. Därefter lyfter vi ner ram för ram i den tomma lådan och behöver på så vis inte göra de allra tyngsta lyften. Pallen behövs för att komma upp i rätt arbetshöjd när samhällena växer på höjden.  Step-up-träning in real life!

/Stina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *