Besök hos Elsa, Edla, Anna-Brita och Maria

Fyra samhällen kontrollerade idag och alla drottningar på plats. Elsa och Edla har fått var sin femte låda, och Anna-Brita sin tredje. Det ser fantastiskt bra ut i alla kuporna och det känns som om jag upprepar mig när jag skriver: gott om honung, gott om yngel och fina bin. 🙂

Det är höga samhällen nu, tunga lådor, tusentals bin i luften, och det ska bli skönt att få plocka bort lite ramar med honung om någon vecka. På bilderna nedan ser ni hur vi gör nu, för att slippa de allra tyngsta lyften. En tom låda ställs på bordet och från samhällets översta låda plockas ram för ram ner i den tomma lådan. Därefter tas den tömda lådan ned från samhället och vi fortsätter att gå igenom nästa låda genom att lyfta över den ena ramen efter den andra. Vi stör ju bina under en längre stund men vi undviker ryggskador.

 

Vi har skjutit upp slungandet till nästa helg eftersom det finns många honungskakor som s-n-a-r-t är klara. När honungskakan är täckt med vax över mer än två tredjedelar kan man plocka den med sig till slungrummet. Helst ska den vara helt täckt eftersom det garanterar att honungen håller en låg och lämplig vattenhalt. Är halten för hög kan honungen jäsa och det är rätt otrevligt, om man nu inte vill ha mjöd förstås.

/Stina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *